BuitenlandOorlog in Israël

Dagboek vanuit Israël: ‘opgang’ naar Jeruzalem flink populair

Wat houdt het Joodse karakter van de Staat Israël precies in? Over die grote vraag is veel discussie. Maar over één element zijn velen het eens: Israël is een veilige haven voor Joden.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
6 January 2024 10:03
Een Russisch-Joodse emigrant met dochter (1972). beeld EPA
Een Russisch-Joodse emigrant met dochter (1972). beeld EPA

Jaarlijks zoeken duizenden immigranten een toevluchtsoord in Israël. Conflicten wereldwijd, te midden van de toenemende manifestatie van antisemitisme en een groeiend gevoel van solidariteit met Israël, leiden tot stijgende belangstelling van Joden om ”aliyah” te maken, zo meldde het Joods Agentschap recentelijk.

Het Hebreeuwse woord aliyah betekent letterlijk ”opgang” en refereert aan Joodse immigratie naar het land Israël. In de Wet op de Terugkeer staan de regels. Deze wet stamt uit 1950 en bepaalt dat iedereen die minimaal één Joodse grootouder heeft, het recht heeft zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen.

Na een jarenlange neergaande trend sinds twee Palestijnse opstanden, kwam de instroom het afgelopen decennium goed op stoom: vanuit zo’n 150 landen emigreerden ruim 333.000 mensen naar Israël. De meesten kwamen op eigen initiatief. De immigratie vanuit de voormalige Sovjet-Unie bedroeg ruim de helft van de totale toestroom naar Israël in de afgelopen tien jaar. De oorlog in Rusland en Oekraïne droeg daar in grote mate aan bij.

Ook in oorlogsjaar 2023 ging de ”aliyah” gestadig door. In totaal kwamen 43.000 immigranten vorig jaar naar Israël en sinds 
7 oktober zit het aantal aanvragen flink in de lift. In Frankrijk deden sinds het uitbreken van de oorlog 1380 gezinnen een aanvraag: een stijging van 380 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Amerika werd in diezelfde periode een stijging van 94 procent geregistreerd en in Canada 147 procent.

Dat juist nu het aantal aanvragen stijgt, krikt het moreel op in Israël. Daarnaast betekent groeiende aanwas „een significante bijdrage aan de samenleving en de economische groei van ons land,” aldus de Israëlische minister van Aliyah en Integratie. Waar Israël voorheen ook honderdduizenden Joodse immigranten op heeft genomen die zonder enig kapitaal of bezittingen binnen kwamen, is binnen de huidige instroom ook welvarender segment aanwezig.

Uitdagingen zijn er echter ook. Joden uit 150 verschillende landen, Arabieren, Druzen, Circassiërs, Bedoeïenen, Arameeërs, expats; zie al die neuzen maar eens in dezelfde richting te krijgen.

En toch, juist die kleurrijke landingsplaats maakt Israël Israël. En ik houd er van!

Onze correspondente in Israël schrijft twee keer per week vanuit haar woonplaats Afik, in Noord-Israël, over de oorlog. Deel 41.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer