Binnenland

„Meld Misdaad Anoniem is opsporingsmethode”

De werkwijze van de stichting Meld Misdaad Anoniem (MMA) is een justitiële opsporingsmethode. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een strafzaak tegen een man die onder meer werd verdacht van het bezit van wapens en drugs.

ANP
11 February 2005 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Volgens zijn advocaat M. van der Werf heeft het hof hiermee een bom gelegd onder het functioneren van de stichting.

„De MMA kan niet meer gezien worden als een particulier bedrijf, maar is onderdeel van de taakuitoefening van de politie”, zegt Van der Werf. Zijn cliënt werd voor meerdere feiten overigens wel veroordeeld door het hof, tot drie jaar celstraf. Het hof gebruikte daarvoor ander bewijs dan de anonieme tip die bij de MMA was binnengekomen.

In de ogen van Van der Werf heeft de MMA zich tot dusver „voorgedaan” als een particuliere organisatie die losstaat van politie en justitie. Daardoor kan zij zich aan iedere controle onttrekken en hoeft zij geen garanties te bieden voor de betrouwbaarheid van de meldingen. Volgens de raadsman is er sprake van een „privaatrechtelijke schijnconstructie.”

Volgens Van der Werf zet de uitspraak van het hof de belangrijkste pijler van de MMA, de absolute anonimiteitsgarantie, op de tocht. „Gebruik van opsporingsmethoden moet achteraf toetsbaar zijn”, zegt de raadsman. „Die regel gaat nu ook gelden voor de MMA.” Door de MMA opgenomen telefoongesprekken zullen dan niet meer na beëindiging van het gesprek gewist mogen worden, zoals nu het geval is. Dat geldt ook voor de personalia van de beller. Deze zou later in een strafprocedure als getuige gehoord moeten kunnen worden, aldus Van der Werf. „Daarmee valt de bodem uit het bestaansrecht van de MMA, waarbij immers alles draait om volstrekte anonimiteit.”

Die conclusie gaat MMA-directeur H. Munting vooralsnog veel te ver. „Wij willen dit arrest eerst bestuderen en ons er daarna op beraden”, zegt hij. „Opsporingsmethoden zijn verankerd in de wet. De MMA is een permanent beschikbaar instrument voor de bevolking om criminele informatie aan ons te verschaffen. Het is geen instrument van de politie. Meldingen bij de MMA zijn geen methoden die in een onderzoek worden ingezet. Het gaat hier om sturingsinformatie die gebruikt wordt om te kijken of er een onderzoek moet worden gestart.” Munting wijst er tevens op dat de MMA een „publiek-privaat initiatief” is, genomen door het Verbond van Verzekeraars.

Advocaat Van der Werf bestrijdt die redenering. „De overheid is de belangrijkste financier van de MMA.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer