EU steunt soevereiniteit Somalië na havendeal Somaliland
De Europese Unie dringt erop aan dat de soevereiniteit van Somalië wordt gerespecteerd, nadat Ethiopië maandag een voorlopige overeenkomst had gesloten met Somaliland over zeetoegang. Somaliland is een niet-erkende staat die formeel bij Somalië hoort.
De EU vreest dat als gevolg van de deal de vrede en stabiliteit in de hoorn van Afrika in gevaar zouden kunnen komen. Bij de overeenkomst zou Ethiopië, dat zelf geen kust heeft, toegang krijgen tot een haven en een militaire basis in Somaliland. In ruil zou Ethiopië het gebied als onafhankelijk land erkennen, al werd dat aspect van de deal nog niet officieel bevestigd.
Het akkoord zou volgens de unie ook ingaan tegen afspraken die gemaakt zijn met onder meer de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties.
Somalië zei eerder op dinsdag zijn territorium te zullen verdedigen en beschreef de voorlopige deal tussen Somaliland en Ethiopië als „agressie”. Het land riep zijn ambassadeur uit buurland Ethiopië terug.
Somaliland, dat ongeveer 6 miljoen inwoners telt, riep in 1991 de onafhankelijkheid uit, maar kon daarbij niet rekenen op internationale erkenning.