Buitenland

Noord-Korea stapt uit overleg om uitlatingen VS

Noord-Korea praat voorlopig niet meer over zijn nucleaire projecten, omdat de Verenigde Staten zouden pogen het regime in Pyongyang omver te werpen. De Noord-Koreaanse regering liet dat donderdag weten in een communiqué dat via het staatspersbureau KCNA is verspreid.

ANP/RTR/AFP
11 February 2005 06:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

„Wij hebben reeds de stap gezet uit het NPT (verdrag tegen de verspreiding van kernwapens) te treden. Ook hebben wij kernraketten ter zelfverdediging gemaakt om te handelen tegen het steeds minder heimelijke beleid van de regering-Bush om de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea) te isoleren en te verstikken”, staat in de verklaring.

Pyongyang benadrukt in dezelfde verklaring wel principieel van mening te blijven dat de kwestie door dialoog en onderhandelingen moet worden opgelost. Noord-Korea’s „uiteindelijke doel om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren, blijft ongewijzigd”, staat erin. „Wij hadden de zespartijengesprekken gewild, maar wij zijn gedwongen onze deelname aan die gesprekken voor onbepaalde tijd op te schorten”.

De Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Japan en Rusland hadden sinds 2003 al drie gespreksrondes gevoerd met het regime van Kim Jong-il. Zij willen dat Noord-Korea afziet van nucleaire projecten, die het mogelijk maken kernwapens te produceren. In ruil daarvoor bieden de vijf landen economische hulp en de levering van energie.

Volgens Pyongyang is er geen rechtvaardiging meer voor deelname aan de zespartijengesprekken „totdat er voldoende voorwaarden zijn geschapen en er een atmosfeer is waardoor positieve resultaten van dergelijke gesprekken kunnen worden verwacht”. Noord-Korea vindt dat daarvan voorlopig geen sprake is, omdat de regering-Bush het land heeft bestempeld als „voorpost van tyrannie”.

In een reactie op de verklaring van Noord-Korea zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice dat dat land verder geïsoleerd zal raken als het inderdaad over kernwapens beschikt. Ze liet weten dat de VS midden jaren negentig al veronderstelden dat Noord-Korea kernwapens bezat. Rice voegde eraan toe dat Zuid-Korea en de VS over voldoende afschrikmiddelen beschikken om te kunnen omgaan met „een potentieel dreigement van Noord-Korea”.

De overige partners in het overleg met Noord-Korea hebben hun teleurstelling geuit over de verklaring van donderdag. Premier Junichiro Koizumi van Japan liet weten dat zijn regering haar best zal doen om een hervatting van het zeslandenoverleg van de grond te krijgen.

Ook Zuid-Korea riep het regime van Kim Jong-il op, weer te komen praten. „De uitspraken van het noorden over versterking van zijn nucleaire capaciteit helpen niet om de nucleaire kwestie op te lossen”, zei minister van Buitenlandse Zaken en Handel Lee Kyu Hyung. China zei net als de VS te hopen dat Pyongyang terugkeert naar de onderhandelingstafel. Rusland liet via zijn ministerie van Buitenlandse Zaken weten slechts teleurgesteld te kunnen zijn over de beslissingen van Pyongyang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer