Beieren mag van overheidsgebouw vragen kruis aan de muur te hangen
München. De regering van Beieren mag van overheidsgebouwen eisen dat zij bij de ingang een kruisbeeld ophangen, oordeelt het Duitse hoogste gerechtshof in bestuurlijke geschillen.
In 2018 bepaalde Markus Söder (CSU), premier van de deelstaat Beieren, dat alle openbare gebouwen op een duidelijk zichtbare plek een kruis moeten ophangen „als een uitdrukking van de christelijke cultuur van Beieren”. Het besluit werd aangevochten door de Vereniging voor Vrij Denken voor Beieren (BFG Bayern). BFG meent dat de maatregel inbreuk maakt op de vrijheid van godsdienst en een loopje neemt met de grondwettelijke eis aan de overheid om neutraal te blijven in geloofskwesties.
De bestuursrechter is het daar niet mee eens, schrijft de Volkskrant. Hij erkent dat „kruizen een centraal symbool van het christelijk geloof zijn”, maar noemt de verordening „een louter administratieve regeling zonder extern juridisch effect, die geen enkele recht van de eisers schendt”.
Beieren is qua oppervlakte de grootste deelstaat van Duitsland. In 2011 noemde zo’n 55 procent van de Beierse bevolking zich rooms-katholiek, 21 procent protestant en 6 procent moslim, aldus de Volkskrant.
De verordening inzake de kruizen zorgde vijf jaar terug voor heftige debatten. Tegenstanders verweten de CSU dat het met de maatregel stemming wilde maken tegen moslims en dat het op deze wijze goede sier wilde maken richting potentiële AfD-kiezers. Het verplicht ophangen van de kruisbeelden werd ingevoerd vier maanden voor de verkiezingen, waarbij de CSU zware verliezen leed.
BFG kondigde aan tegen het besluit in beroep te zullen gaan bij het Federale Constitutionele Hof.