Politiek

Ambtenaren staken om Gaza

Een groep van zo’n honderd rijksambtenaren kwam donderdag ongeveer een half uur bijeen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag voor een stil protest tegen de Nederlandse positie in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Redactie politiek
22 December 2023 09:05Gewijzigd op 22 December 2023 09:10
Rijksambtenaren tijdens een sit-in bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. beeld ANP, Sem van der Wal
Rijksambtenaren tijdens een sit-in bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. beeld ANP, Sem van der Wal

Zij vinden het zorgwekkend dat Nederland niet oproept tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza.

Angélique Eijpe, woordvoerder van de demonstrerende ambtenaren, noemde de werkonderbreking de enige manier om „deze dodelijke en destructieve cyclus van geweld te stoppen”. Eijpe, die nog tot 31 december werkzaam is bij Buitenlandse Zaken, nam vanwege de kabinetskoers ontslag. „Ik kon mijn professionele en persoonlijke integriteit niet meer in lijn brengen met werkzaam blijven in een organisatie waar dit de opstelling is”, zei ze donderdag tegen het AD.

De ambtenaren die meededen aan de zitstaking kwamen volgens de organisatie van alle ministeries. Ze hadden elektrische kaarsen en protestborden bij zich met daarop de eis tot een staakt-het-vuren. Bij het protest waren alleen dergelijke oproepen te vinden en geen andere leuzen. Dat was een bewuste keuze, zei de woordvoerder, omdat het de bedoeling was dat zoveel mogelijk rijksambtenaren zich in de boodschap zouden kunnen vinden. De actie was geïnspireerd door vergelijkbare demonstraties van ambtenaren bij het Amerikaanse Witte Huis en de Europese Commissie.

Israël zet volgens de demonstrerende ambtenaren honger en water in als oorlogswapen. Zij zijn ontevreden omdat Nederland zich hier niet duidelijk tegen uitspreekt. „Nederland stelt zich doorgaans echt compleet anders op”, ziet Eijpe. Bij conflicten in Oekraïne, Jemen, Soedan en Syrië zou Nederland een meer de-escalerende toon aanslaan. Volgens haar sympathiseren er veel meer ambtenaren met de actie, maar durfden die uit angst voor represailles niet aanwezig te zijn.

19960123_9a303c356b.jpg
Chris Stoffer. beeld ANP, Robin Utrecht

Naar aanleiding van de demonstratie zei een woordvoerster van Buitenlandse Zaken dat het ambtenaren vrij staat te demonstreren „zolang dat hun functie niet belemmert”. SGP-Kamerlid Chris Stoffer wijst echter op de gedragscode voor integer handelen voor rijksambtenaren. Die stelt uitdrukkelijk dat het grondrecht van vrije meningsuiting bij ambtenaren begrensd is bij maatschappelijk en politieke gevoelige onderwerpen die in het nieuws zijn. Mede namens CU en BBB heeft Stoffer het ministerie om opheldering gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer