Economie

Inspectie pakt Delta Air Lines aan om vervuilende hulpmotoren

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines krijgt een last onder dwangsom van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), maakt de toezichthouder bekend. Delta Air Lines laat volgens de ILT ongeoorloofd vervuilende hulpmotoren draaien op Schiphol, terwijl er schonere alternatieven zijn. Als de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij hier niet mee stopt, moet Delta Air Lines een bedrag betalen dat kan oplopen tot 50.000 euro.

ANP
21 December 2023 14:08Gewijzigd op 21 December 2023 14:31

De hulpmotoren waar het om gaat zijn zogeheten auxiliary power unit (APU), waarvan elk vliegtuig er een heeft. Een hulpmotor levert stroom aan een vliegtuig, bijvoorbeeld voor airconditioning, als het toestel stilstaat. De APU moet zo min mogelijk aan staan, omdat de hulpmotor op kerosine werkt en schadelijke stoffen uitstoot. Het gaat onder meer om stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof.

De APU mag alleen aan staan als er geen schonere alternatieven zijn, zoals een vaste stroomaansluiting. De hulpmotor mag ook aan als het heel warm of heel koud is of kort voor vertrek en kort na aankomst. Delta Air Lines heeft de regels rond het gebruik van de hulpmotor volgens de ILT meerdere keren overtreden.

De toezichthouder waarschuwde naast Delta Air Lines nog zeven andere vliegmaatschappijen dat ze de regels rond hulpmotoren niet naleefden. Deze luchtvaartmaatschappijen hebben geen waarschuwing voor een dwangsom gekregen.

Twee maanden geleden dreigde de toezichthouder ook een dwangsom op te leggen aan KLM om het te vaak gebruiken van hulpmotoren op Schiphol. Sindsdien zijn geen overtredingen bij KLM meer gezien, meldt de ILT nu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer