Juridische chaos om asielhotel Uden
Uden. Het juridische getouwtrek over de asielopvang in een hotel in Uden blijft maar voortduren: de rechter heeft woensdag voor twee dagen een streep gezet door de vergunning die de gemeente Maashorst had afgegeven.
Omwonenden stapten woensdagochtend naar de rechter met het verzoek de vergunning te schorsen totdat de gemeente een beslissing heeft genomen over hun bezwaar.
De rechtbank ging mee in de wens van de buurtbewoners. Er kan dan een tekort aan opvangplekken zijn, het creëren van zulke plekken moet volgens de rechter wel „volgens de regels gaan”. Vrijdag spreekt de rechtbank verder over de kwestie.
Toch zitten er al asielzoekers in het hotel. De eerste bussen met asielzoekers arriveerden woensdag aan het begin van de middag al bij het hotel. Ook later in de middag, na schorsing van de vergunning, gingen nieuwe groepen asielzoekers het hotel binnen. De gemeente gaat deze mensen niet wegsturen, schreef ze. Eerst wil ze de rechtszaak komende vrijdag afwachten.
De gemeente noemde meerdere redenen om de hotelbewoners niet weg te sturen. Zo is er zicht op legalisatie. Ook zegt Maashorst dat de nood hoog is en dat de omstandigheden in Ter Apel mensonterend zijn.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sluit zich bij die argumentatie aan. Het zou „heel erg spijtig en inhumaan” zijn om de asielzoekers weer weg te sturen, vindt de organisatie. Een woordvoerder wees erop dat de mensen al een kamer toegewezen hebben gekregen.
Bovendien is de opvang in het hotel broodnodig. Het aantal beschikbare opvangplekken blijft schaars. Daardoor moeten vluchtelingen de komende weken overnachten in sport- en evenementenhallen. Volgens demissionair staatssecretaris voor asiel Eric van der Burg is snel meer nodig om te zorgen dat mensen met Kerst niet buiten hoeven te slapen. De bewindsman snapt niet dat diverse gemeenten blijven weigeren mensen op te vangen. De situatie is „niet goed”, stelt hij.
Zo zitten er meer mensen in het aanmeldcentrum Ter Apel dan de 2000 die was afgesproken. Daardoor moeten sommige mensen nachtenlang op stoelen slapen, zei de bewindsman. Vooral gemeenten in Groningen springen bij om Westerwolde, waaronder Ter Apel valt, te helpen. Ook enkele andere gemeenten hebben zich nu gemeld „om iets te doen aan opvang”, zoals Gemert, Amstelveen, Dalfsen en Geertruidenberg.