Brussel wil minder strikte bescherming wolf
De Europese Commissie wil de beschermingsstatus van de wolf verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’, zo werd woensdag bekend.
Om de weg vrij te maken voor het beteugelen van de wolf moet een dierbeschermingsverdrag uit de jaren 70 worden gewijzigd, stelt de Commissie. Ze vraagt de EU-lidstaten om in te stemmen met aanpassing van die Conventie van Bern. De wolf zou niet meer onder de ‘strikt beschermde’ soorten moeten vallen, maar onder de ‘beschermde’ soorten. Dat zou voor nationale en lokale autoriteiten de opties vergroten om beheersmaatregelen tegen het roofdier toe te passen.
Sinds de wolf is teruggekeerd in Nederland en andere Europese streken waaruit hij was verjaagd, is het dier middelpunt van een fel debat. Boeren zeggen dat hun vee niet langer veilig is. Natuurbeschermers zijn juist blij met de terugkeer van het inheemse roofdier.
„De comeback van wolven is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa”, reageerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag. Maar de concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio’s is volgens haar „een reëel gevaar geworden, vooral voor het vee”.
In november 2022 riep het Europees Parlement de Commissie op de strikt beschermde status van de wolf te herzien, zodat lokale autoriteiten meer flexibiliteit krijgen in het nemen van beheersmaatregelen – bijvoorbeeld afschieten. Nadat die resolutie was aangenomen, startte de Commissievoorzitter een inspraakronde ter heroverweging van de strikt beschermde status van de wolf. Het Commissievoorstel van woensdag komt grotendeels overeen met het standpunt dat het Parlement in die resolutie verwoordde.
Volgens Von der Leyen moet het Europese niveau lokale autoriteiten faciliteren in het nemen van beheersmaatregelen tegen de wolf. Wel blijft „investeren in preventiemaatregelen essentieel om de predatie van vee te verminderen”, reageerde Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) woensdag. Brussel steunt daarbij met financiering en begeleiding. Von der Leyen is ervan overtuigd dat „we gerichte oplossingen kunnen en zullen vinden om zowel de biodiversiteit als ons levensonderhoud op het platteland te beschermen”.
„Heel goed nieuws”, zo reageerde SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, een van de indieners van de resolutie van het Europees Parlement, op het Commissievoorstel. „Regio’s krijgen hiermee eindelijk de kans om de wolf te beheren. Precies wat we jarenlang bepleitten, wegens de grote schade aan vee en wild en omdat de wolf geen bedreigde soort meer is in Europa”, aldus de SGP’er.
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) en andere organisaties die opkomen voor de natuur en dierenwelzijn reagerend juist woedend op het plan van de Commissie om de beschermde status van de wolf te verlagen. „Ongekend roekeloos en totaal onverantwoord” oordeelt het WWF over het Commissievoorstel dat volgens de natuurorganisatie alle wetenschappelijke onderbouwing mist.
Het voorstel van de Commissie is nog geen wet. De EU-landen moeten met gekwalificeerde meerderheid met het Commissievoorstel instemmen. Vervolgens moet het Permanent Comité van de Conventie van Bern, de commissieleden die het verdrag monitoren, tijdens hun vergadering gepland voor eind 2024 het voorstel behandelen. Pas als de strikt beschermde status van de wolf in de Conventie van Bern is verlaagd, kan de Europese Unie haar eigen regels met betrekking tot de wolf aanpassen, zodat beheersmaatregelen makkelijker genomen kunnen worden.