Den Haag pakt huisjesmelkers aan
De gemeente Den Haag vraagt de ministers Donner (Justitie) en Dekker (Volkshuisvesting) om meer instrumenten waarmee zij huisjesmelkers effectiever kan aanpakken.
De hofstad wil dat de bewindslieden het mogelijk maken een bestuurlijke boete op te leggen. Alleen zo kan de gemeente een lik-op-stukbeleid voeren, meent burgemeester Deetman.
Huisjesmelkers bezitten vaak verscheidene panden in de stad, waarin zij op illegale wijze mensen huisvesten. Deze huiseigenaren lappen onder meer de regels die gelden voor gas- en elektriciteitsinstallaties aan hun laars, waardoor de panden vaak zeer brandgevaarlijk zijn. De panden zijn meestal overbevolkt met huurders die woekerprijzen betalen, vaak voor niet meer dan een matras.
Het is de tweede keer dat het Haagse college van burgemeester en wethouders Donner en Dekker vraagt om invoering van de bestuurlijke boete. Eerder al gaf de minister van Justitie namens het kabinet aan dat niet nodig te vinden, omdat er andere manieren zijn om deze malafide huiseigenaren aan te pakken. Of de bestuurlijke boete in de Woningwet moet worden opgenomen, beziet de bewindsman in 2007.
De gemeente is het daarmee echter niet eens. Zo kan Den Haag niet optreden als de bewoners van zo’n slaappand rechtmatig in Nederland verblijven. Als het strafbaar gesteld zou worden dat iemand willens en wetens huurders aan levensbedreigende woonsituaties blootstelt, zou Den Haag wel de mogelijkheid hebben direct op te treden. Dan zou het niet eerst een tijdrovend traject hoeven te doorlopen.
Het Meldpunt Onrechtmatig Wonen in Den Haag heeft in 2004 15 procent minder meldingen binnengekregen dan in 2003. Burgemeester Deetman zei woensdag dat dat wel eens zou kunnen betekenen dat de problemen die samenhangen met illegale bewoning, zoals overlast door slechte hygiëne van panden, langzaam kleiner worden.
Vorig jaar verzegelde de gemeente 63 panden omdat er sprake was van een levensbedreigende situatie, veelal doordat gas en elektriciteit niet in orde waren. Er verschenen voor het eerst malafide huisbazen voor de rechter. De rechtbank in Den Haag veroordeelde drie mannen tot voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen omdat zij uit winstbejag illegalen op erbarmelijke wijze hadden gehuisvest.
Dit jaar komen nog zestien verdachten van dergelijke praktijken voor de rechter. Dat aantal kan nog oplopen, want de gemeente deed in totaal zestig aangiften bij de politie voor de overtreding van onder meer de Huisvestingsverordening. Bij acties in slaappanden troffen de controleurs 184 personen aan die zij aan de vreemdelingenpolitie hebben overgedragen.
Een periodieke keuring voor gebouwen zou de brandveiligheid ten goede komen, menen burgemeester Deetman en wethouder Norder (Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) van Den Haag. Ze willen daarover debatteren met kamerleden, werkgevers en brancheorganisaties.
„Slecht een systematische controle van alle panden met een gebruiksvergunning kan de kans op een ramp als in Volendam verminderen”, schrijven de burgemeester en de wethouder. „Tenslotte is het wagenpark ook een stuk veiliger geworden door de invoering van de APK”.
Volgens Deetman is brandveiligheid vaak ondergeschikt aan economische belangen, hoewel de cafébrand in Volendam van 1 januari 2001 nog maar kortgeleden worden. Bij de laatste rondgang van de brandweer bleek 60 procent van de horecagelegenheden zich niet aan de brandveiligheidsvoorschriften te houden. In de visie van Deetman en Norder zouden particuliere bedrijven elk jaar alle gebouwen met een gebruiksvergunning moeten keuren. Als er dan iets niet klopt, is de brandweer de instantie die moet optreden.