Binnenland

Staatssecretaris besluit definitief dat ON! mag blijven uitzenden

Ongehoord Nederland (ON!) verliest zijn vergunning niet en mag dus blijven uitzenden, meldt demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Media) aan de Tweede Kamer. Zijn voorganger Gunay Uslu oordeelde eind november dat de juridische basis te dun was om mee te gaan met dit verzoek van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Haar voorlopige besluit is definitief gemaakt door Van Weyenberg nadat betrokken partijen enkele weken de kans hebben gekregen om te reageren.

ANP
19 December 2023 16:05Gewijzigd op 19 December 2023 16:52

De staatssecretaris zegt dat de reacties die hij heeft ontvangen van de NPO en ON! hem niet op andere gedachten hebben gebracht.

De NPO had de staatssecretaris verzocht om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken, omdat de omstreden omroep van Arnold Karskens onvoldoende zou samenwerken. Ongehoord Nederland heeft beterschap beloofd en zal „blijvend moeten laten zien” hier serieus werk van te maken, zegt Van Weyenberg.

Hij verwacht bovendien dat ON! zich houdt aan de journalistieke code van de NPO. De keuze om deze code te onderschrijven is momenteel nog vrijwillig. De staatssecretaris wil dit verplichten. „Als je de code niet naleeft, zou dat een expliciete reden moeten zijn om aan een omroep een sanctie op te leggen.” Van Weyenberg wil dit overleggen met de NPO, het College van Omroepen en het Commissariaat voor de Media.

De bewindsman verwacht de Kamer in februari te informeren over zijn voorstel. Dan reageert hij ook namens het kabinet op de vijftig aanbevelingen die het Adviescollege Publieke Omroep heeft gedaan om het omroepbestel toekomstbestendig te maken. Een van de voorstellen is het oprichten van een onafhankelijke instantie die zulke besluiten mag nemen over de toekomst van omroepen.

Het ligt voor de hand dat een Kamerdebat volgt nadat Van Weyenberg zijn brief heeft verstuurd. Dan zal waarschijnlijk ook te merken zijn dat de politieke verhoudingen flink zijn veranderd na de verkiezingen. De grootste partij PVV wil dat de publieke omroep geen geld meer krijgt. De beoogde coalitiepartner NSC wil een zender schrappen en ook de VVD denkt aan bezuinigingen.

ON! heeft al drie boetes opgelegd gekregen van de NPO. De eerste keer kreeg de omroep een boete van 84.000 euro omdat het aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. Vervolgens moest ON! 56.000 euro betalen, omdat de omroep niet genoeg zou samenwerken. Inmiddels heeft de NPO een derde boete van 132.000 euro aangekondigd omdat programma’s vol onjuiste informatie zouden zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer