Sharon gaat Abbas in Ramallah bezoeken
Een dag na de historische Palestijns-Israëlische top in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh bleven beide partijen woensdag gebaren van goede wil maken. De Israëlische premier Sharon bezorgde zijn lijfwachten een nachtmerrie door in te gaan op de uitnodiging van de Palestijnse president Abbas voor een bezoek aan Ramallah.
„Mijn lijfwachten zullen het idee niet leuk vinden, maar we zullen het doen. Het wordt het verhaal van het jaar, met heel wat meer verslaggevers dan vandaag”, heeft de regeringsleider volgens de Israëlische krant Ha’aretz gezegd. Een naaste medewerker van Sharon bevestigde woensdag dat zijn baas voornemens is Ramallah te bezoeken.
Tegelijkertijd zal Israël circa 1000 Palestijnse arbeiders uit de Gazastrook een werkvergunning geven. Ook enkele honderden zakenlieden uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever mogen binnenkort weer naar Israël om te werken. De afgelopen maanden werden geen werkvergunningen afgegeven aan Palestijnen. Palestijnen mogen ook weer familieleden gaan bezoeken die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Deze wijzigingen maken deel uit van een lijst van vertrouwenwekkende maatregelen die de levensomstandigheden van de Palestijnen moeten verbeteren.
De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft op zijn beurt aangekondigd een gezant naar Libanon te sturen voor besprekingen met de militante organisatie Hezbollah. Hij wil proberen te voorkomen dat Hezbollah het bestand tussen Israël en de Palestijnen torpedeert, zo is woensdag in Palestijnse kringen in Ramallah vernomen. De gezant moet Hezbollah ertoe overhalen militante Palestijnen niet langer te steunen.
Volgens een van de Palestijnse zegslieden spoort Hezbollah alle militante Palestijnse groeperingen aan om aanvallen op Israëlische doelen uit te voeren. De radicale Palestijnse organisaties Hamas en Islamitische Jihad hebben al eerder verklaard zich niet gebonden te voelen aan het staakt-het-vuren dat dinsdag in Sharm al-Sheikh wereldkundig werd gemaakt door Abbas en Sharon.
De recente toenadering tussen Israël en de Palestijnen heeft er ook voor gezorgd dat het zogenaamde kwartet voor het Midden-Oosten op 1 maart in Londen bijeenkomt om zich te beraden over het vredesproces in de regio. Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland willen hun rol als sponsor van de ”routekaart voor de vrede” weer oppakken.
Die kaart is een stappenplan dat moet uitmonden in de komst van een onafhankelijke Palestijnse staat. De uitvoering van dit plan, dateert van juni 2003, is tot dusver niet van de grond gekomen door het geweld tussen Israël en de Palestijnen.
Palestijnse extremisten hebben dinsdagavond, ondanks het bestand tussen Israël en de Palestijnen, een auto in de buurt van een joodse nederzetting op de Westoever onder vuur genomen. Een legerpatrouille die poolshoogte kwam nemen, werd met brandbommen bestookt. Niemand raakte gewond. De aan de Fatah-partij van de Palestijnse premier Mahmud Abbas gelieerde al-Aqsa Martelaren Brigades hebben zich verantwoordelijk gesteld voor de beschieting.
Een Palestijn die langs een joodse nederzetting in het zuiden van de Gazastrook liep, raakte zwaargewond toen hij vanuit de nederzetting werd beschoten.
Een militante Palestijn is woensdag om het leven gekomen doordat een bom vroegtijdig afging. Dat is in Palestijnse kringen vernomen. Het 31-jarige Hamas-lid was bezig een bom te leggen langs de kant van de weg toen het projectiel explodeerde. De bom was waarschijnlijk bedoeld voor een Israëlische legerpatrouille.