CDA: AIVD hoeft burgemeester niet direct te informeren
Het CDA vindt dat een burgemeester niet direct op de hoogte hoeft te zijn van alle activiteiten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gemeente die onder zijn gezag vallen.
Dat zei fractieleider Verhagen woensdag in het debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van terrorisme.
Hij verwees naar de urenlange belegering van een woning in het Haagse Laakkwartier waarbij uiteindelijk twee vermeende terroristen werden aangehouden. De inval was volgens Verhagen procedureel goed voorbereid.
Burgemeester Deetman van Den Haag zei deze week dat hij als burgemeester wel degelijk op de hoogte had moeten zijn. Hij reageerde vooral op berichten dat de AIVD een van de terreurverdachten, Jason W., naar de woning in de Antheunisstraat in het Laakkwartier heeft gelokt. De woning was geprepareerd met afluisterapparatuur.
„Indien dat verhaal klopt, had ik het om twee redenen moeten weten", zei Deetman. Als burgemeester had hij het willen weten omdat „het samenhangt met openbare orde en veiligheid". Bovendien heeft Deetman als beheerder van het politiekorps de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van politiemensen. Op de dag van de inval in het Laakkwartier, 10 november, raakten vijf leden van het arrestatieteam gewond door de ontploffing van een handgranaat die de verdachten naar buiten gooiden.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei in de Tweede Kamer dat destijds alle relevante informatie van de AIVD met de autoriteiten is gedeeld. Bij het werk van de AIVD geldt volgens hem: hoe minder mensen ervan weten, hoe beter. Dat geldt ook voor een burgemeester, aldus Remkes, hoewel die volgens hem wel over de relevante gegevens moet beschikken die bij z’n bevoegdheden horen.
Verhagen is het niet met zijn partijgenoot Deetman eens. Wat volgens de CDA-fractievoorzitter echter niet kan, is dat de leden van het arrestatieteam er niet van op de hoogte waren dat er handgranaten in het huis aanwezig waren. „Die informatie bleek er wel te zijn. Waar ging dit mis?", vroeg Verhagen zich af. Volgens Remkes was op het moment van de inval niet bekend dat er handgranaten in het pand waren.
De korpsbeheerders hebben Remkes uitgenodigd voor hun volgende beraad op 26 februari om uitleg te komen geven over de uitwisseling van informatie van de AIVD. Eerder maakten burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester Leers van Maastricht zich boos toen bleek dat bepaalde AIVD-informatie wel binnen hun politiekorps bekend was, maar dat zij niet mochten worden geïnformeerd.