Buitenland

Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

ANP
7 December 2023 12:26Gewijzigd op 7 December 2023 12:51

Sunak zegt dat zijn regering de enige is met duidelijke plannen „om de boten te stoppen”. Hij heeft daarvoor afspraken gemaakt met Rwanda, waar asielzoekers uit allerlei landen naartoe gebracht moeten worden als ze „vooral via onveilige en illegale routes” naar het VK gekomen waren. Rwanda krijgt daar een vergoeding voor.

Als het parlement met zijn plannen instemt, gaat de Britse regering asielzoekers het land uit zetten, zei Sunak. Zelfs als het EHRM de uitzettingen verbiedt zal zijn regering „doen wat nodig is” om de vliegtuigen toch te laten opstijgen.

Sunak staat door zijn immigratieplannen onder politieke druk, en zei daarom deze ingelaste persconferentie te houden. Een deel van zijn eigen Conservatieve partij vindt dat de plannen niet ver genoeg gaan. Sunak wees in de persconferentie vooral naar Labour, dat volgens hem helemaal geen plan heeft om deze vorm van migratie tegen te gaan. „Dit is niet alleen de beste aanpak, het is de enige aanpak.”

De Britse minister-president sprak op Downing Street 10 van achter een spreekgestoelte met daarop de tekst „Stop de boten”. De afspraken met Rwanda zullen volgens hem dienen als een vorm van afschrikking. Dat moet volgens Sunak kunnen, ondanks bezwaren van rechters en activisten die zeggen dat het beleid in strijd is met de mensenrechten. Die verdragen zijn nooit bedoeld om legitieme besluiten van een democratisch parlement tegen te houden, aldus Sunak.

De premier maakte een nadrukkelijk onderscheid tussen legale en illegale migratie. „Ik ben een kind van migranten”, zei hij, maar „mijn familie kwam hier legaal”. Wie illegaal in het VK aankomt, zal volgens hem bijna altijd weggestuurd worden en nooit meer in aanmerking komen voor verblijf. Alleen voor mensen die een concreet, persoonlijk gevaar lopen, wordt een uitzondering gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer