Binnenland

HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

ANP
6 December 2023 12:44Gewijzigd op 6 December 2023 14:07

Dat is waarschijnlijk niet genoeg, en in dat geval moeten maximaal 150 vaste werknemers worden ontslagen. Het is nog niet bekend om wat voor medewerkers het gaat, maar volgens het ziekenhuis zijn dit geen verpleegkundigen en specialisten op de operatiekamers of de spoedeisende hulp. De reorganisatie moet begin 2026 zijn afgerond.

De locatie in Den Haag kwam vorig jaar 1 miljoen euro tekort, die in Zoetermeer 2,5 miljoen euro. Dit jaar zijn de vestigingen samengegaan en wordt er een tekort van 20 miljoen euro verwacht. „In de begroting voor dit jaar was onvoldoende rekening gehouden met kostenstijgingen als gevolg van de hoge inflatie en de gestegen loonkosten door nieuwe cao-afspraken. Bovendien moest het ziekenhuis om de zorg op peil te houden veel meer extern zorgpersoneel inhuren dan verwacht”, aldus het HagaZiekenhuis.

Vorig jaar moest het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam inkrimpen om overeind te blijven. De leiding van het ziekenhuis besloot de intensive care te verkleinen en een verpleegafdeling te sluiten. Het Ikazia leed in 2021 een verlies van ongeveer 8,5 miljoen euro. Ook bij ziekenhuizen in onder meer Apeldoorn, Zutphen, Zaandam en Uden speelden financiële problemen.

NU’91, een beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers, denkt dat er meer geld naar de zorg moet. „Het salaris van medewerkers loopt nog steeds achter op de markt omdat er niet voldoende geld is om ze fatsoenlijk uit te betalen. We willen met zijn allen goede zorg, daar staat ook iets tegenover. Dan moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. Op een aantal plekken moet er meer geld bij en op andere plekken moet je kijken of de verdeling van geld nog wel juist is”, aldus een woordvoerder. Als voorbeeld noemt NU’91 dat patiënten door personeelstekort soms niet meteen behandeld kunnen worden, waardoor ze langer met klachten rondlopen en uiteindelijk duurdere zorg nodig hebben. „Op 1 persoon kost dat al veel, maar op duizenden mensen gaat het om gigantische bedragen.”

Volgens de beroepsorganisatie is het ook „gemakkelijk roepen” om de financiële problemen toe te schrijven aan loonsverhoging. „We zijn met zijn allen overvallen door een gigantisch hoge inflatie, maar we wisten allemaal dat er loonsverhogingen aan zouden komen. Dat valt te plannen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer