Peiling: verduurzaming vaker om kostenbesparing dan voor klimaat
Veel Nederlanders hebben in het afgelopen jaar hun CO2-uitstoot omlaag weten te brengen door energie te besparen en hun huis te verduurzamen. Volgens een peiling van I&O Research was de belangrijkste beweegreden daarvoor niet zozeer het klimaat, maar de portemonnee. De meerderheid (53 procent) van de ondervraagden verduurzaamt naar eigen zeggen vooral om de maandlasten te verlagen.
Klimaatverandering werd minder vaak genoemd: dat was voor 16 procent de voornaamste motivatie. Comfort scoorde precies net zo hoog als belangrijkste drijfveer.
De onderzoekers zien een groep die zich niet of nauwelijks druk maakt om klimaatverandering, maar bijvoorbeeld wel zonnepanelen op het dak legt om zelf stroom op te wekken en de woning extra goed isoleert. I&O concludeert dan ook dat duurzaam denken niet per se een voorwaarde is om duurzamer gedrag te vertonen.
Volgens de peiling zijn Nederlanders zich gemiddeld iets minder zorgen gaan maken over de uitstoot van broeikasgassen en de klimaatverandering die daardoor wordt versterkt. Van de 2475 deelnemers aan het onderzoek maakt 66 procent zich hier enige tot veel zorgen over. Dat was vorig jaar, toen I&O dezelfde vragen voorlegde aan een dwarsdoorsnede van de bevolking, nog 72 procent. Het is het laagste percentage sinds 2019.
De PVV, die bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste werd, schaft het liefst al het klimaatbeleid af. Daarvoor zou weinig steun zijn onder de deelnemers van dit onderzoek: een minderheid van 20 procent vindt dat het komende kabinet minder moet doen aan klimaatbeleid dan Rutte IV. Bijna de helft (46 procent) is voor meer actie, 28 procent vindt dat de inzet van het afzwaaiende kabinet voldoende was en moet worden voortgezet.
I&O ziet dat Nederlanders qua duurzaamheid vooral in en rond hun huis bezig zijn. „Nederlanders bespaarden het afgelopen jaar meer energie in huis vanwege de sterk gestegen energieprijzen” klinkt het. Het aantal huishoudens met zonnepanelen stijgt ook nog steeds. Verder zijn mensen iets minder vaak gaan douchen: 4,6 keer per week is gemiddeld. Dat was een jaar eerder nog 4,9 keer. Het gemiddelde aantal ‘doucheminuten’ is gedaald van ruim 36 per week in 2019 tot 31 per week nu.
Op andere terreinen zien de onderzoekers weinig veranderingen. Zo zijn Nederlanders ongeveer evenveel vlees blijven eten en stapten ze iets vaker in de auto dan een jaar eerder, toen de nasleep van de coronapandemie mensen vaker thuishield.