„De mens kan geen moraal bedenken”
Gods Woord heeft exclusief gezag, omdat het Woord Gods spreken zelf is, zegt drs. P. A. Zevenbergen. „Dat Woord heeft autoriteit en gezag over het leven van mensen. De mens als schepsel van God heeft zich in gehoorzaamheid daaraan te onderwerpen.” Van Zevenbergen, wethouder in Alblasserdam, sprak donderdagavond voor DC-studenten.
Het menselijk verstand blijkt niet in staat om een moraal te leveren voor het moderne leven, aldus Van Zevenbergen. „De twintigste eeuw kenmerkt zich door een levensbeschouwing die losstaat van God en Zijn Woord. De bron van de moraal is verloren gegaan, omdat het geloof in een hoger ideaal verloren ging. De moderne mens ervaart alles als betrekkelijk. In de tijd van het postmodernisme passen geen normen die van buiten aan de mens worden opgelegd. De mens is zichzelf tot norm”, aldus de wethouder.
Jaarthema van de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi (DC) is ”Gods Woord”. Eerder dit jaar werden diepteboringen gedaan, inmiddels gaan de lezingen in op meer praktische thema’s. Van Zevenbergen belichtte de ”receptie van Gods Woord in de westerse samenleving”.
Daarbij gaat het in wezen om de vraag naar de grondslag van de moraal, benadrukte de wethouder. „Is de moraal gefundeerd in Gods Woord? Of is ze gefundeerd in de mens? Naar het inzicht van velen is Gods Woord volkomen irrelevant voor de moraal. Steeds vaker wordt het christendom vergeleken met fundamentalisme. Alle godsdiensten die niet alleen claimen de waarheid exclusief te bezitten, maar deze ook door middel van dwang en geweld in de samenleving willen uitvoeren, vallen onder het begrip fundamentalisme. Ook zij die de absolute waarden en normen van Gods Woord tot meerdere erkenning wensen te brengen en in het publieke leven daaraan wensen vast te houden. De vraag is nu: bepaalt Gods Woord de waarden en normen, of bepaalt de helft plus één wat de waarden en normen zijn?”
Zevenbergen stelde ook dat „het aansluiten bij de belevingswereld van de moderne mens niet mag leiden tot concessies aan de waarheid van het Woord.” Onder verwijzing naar de apologeet Alister McGrath zei hij dat „de moderne mens niet vatbaar is voor bijbelteksten en het Woord van God. Aansluiten bij de belevingswereld van de moderne mens en van daaruit het Woord laten doorklinken, is van wezenlijk belang. Het christendom is in het defensief gedrongen. Gods opdracht is een offensief met een leven naar Gods getuigenis met de woorden van Christus: ”Er is geschreven”.