Rechter kijkt naar toekomst kinderhartoperaties Utrecht en Leiden
Kunnen kinderen met aangeboren hartafwijkingen daar in de toekomst nog aan worden geopereerd in Leiden, Amsterdam en Utrecht? Daar buigt de rechter in Utrecht zich donderdag over. De academische ziekenhuizen in de drie steden willen voorkomen dat zij het recht kwijtraken om de ingrepen uit te voeren.
Nederland heeft nu vier centra voor kinderhartchirurgie. Een daarvan is het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC. De andere drie centra zijn bij de universitaire ziekenhuizen in Utrecht, Rotterdam en Groningen.
Demissionair zorgminister Ernst Kuipers wil de kinderhartchirurgie concentreren in Rotterdam en Groningen. Het gaat in heel Nederland om een paar operaties per jaar, waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Als die operaties worden geconcentreerd, voeren de overgebleven universitaire ziekenhuizen meer operaties uit en gaat het niveau omhoog, is de uitleg.
Als het plan van de minister doorgaat, mogen Leiden/Amsterdam en Utrecht de operaties niet meer uitvoeren. De ziekenhuizen zeggen dat ze op zich niet tegen concentratie zijn, maar dat ze bezwaren hebben tegen de manier waarop. Zo zegt het UMC Utrecht dat de verplaatsing slecht is voor kinderen met kanker, die worden behandeld bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie aan de overkant van de straat.
Omdat ze de kinderhartoperaties dreigen kwijt te raken, hadden de kinderhartcentra Leiden/Amsterdam en Utrecht in oktober aangekondigd dat ze meer willen samenwerken. De beide teams moeten vanaf volgend jaar één team op twee locaties worden, in Utrecht en Leiden.