Kerk & religie

Britse oud-minister: Sluiting kerken tijdens covidpandemie was schandalig

De sluiting van kerken als gevolg van de coronapandemie in 2020 was „schandalig”. Dat heeft Lord Greenhalgh of Fulham, voormalig minister in de regering-Johnson, gezegd tegen de Britse Covid-onderzoekscommissie.

Redactie kerk
28 November 2023 09:40Gewijzigd op 29 November 2023 07:11
De kerk is gesloten vanwege de coronapandemie.  beeld Getty Images/iStockphoto
De kerk is gesloten vanwege de coronapandemie.  beeld Getty Images/iStockphoto

De Duitse nieuwsdienst Katholische Nachrichten-Agentur berichtte dat maandag op basis van berichtgeving in de Catholic Herald.

De beslissing om kerken te sluiten, werd genomen omdat „de mensen in het centrum van de macht het geloof niet begrepen”, zei Lord Greenhalgh.

Kerken en andere gebedshuizen hadden de verspreiding van het virus goed onder controle in vergelijking met andere plaatsen die niet zo strikt gereguleerd waren, zei Lord Greenhalgh. In 2020 en 2021 was hij verantwoordelijk voor het overheidsbeleid op het gebied van geloofsgemeenschappen. Deze periode omvatte twee lockdowns. Lord Greenhalgh was op de hoogte van de besluitvormingsprocessen, aldus Katholische Nachrichten-Agentur.

Geen gebed

Kerken werden gesloten toen in maart 2020 de toenmalige premier Boris Johnson de eerste lockdown aankondigde. Ze mochten ook niet worden betreden voor persoonlijk gebed. Bovendien behoorden kerken tot de laatste voorzieningen die weer opengingen. De regering beschouwde kerkgebouwen als even riskante plekken als restaurants, bioscopen, kappers en schoonheidssalons. Ze vreesde dat de socialeafstandsregels in de kerken niet zouden worden nageleefd. Tuincentra, bouwterreinen en andere bedrijven werden zeven weken eerder heropend dan de kerken.

Aan het begin van de pandemie hoopten de rooms-katholieke bisschoppen van Engeland en Wales dat de kerken open zouden blijven voor persoonlijk gebed. Biechten was verboden, zelfs als het buiten zou plaatsvinden. In april 2020 kregen priesters te horen dat ze patiënten die besmet waren met het coronavirus beter via de telefoon konden begeleiden dan persoonlijk de ziekenzalving toe te dienen. Het aantal rouwenden bij begrafenissen werd ook strikt beperkt.

Tijdens de tweede lockdown, in 2021, slaagden de bisschoppen erin ervoor te zorgen dat de kerken niet opnieuw werden gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer