Beleggers op het Damrak wachten af, Adyen verder omhoog
Het Damrak is maandag in mineur geëindigd, mede door een gebrek aan richtinggevend nieuws. Adyen (plus 1,6 procent) was de sterkste stijger bij de grote fondsen in Amsterdam. Het bedrijf dat de betalingen regelt voor veel grote internationale winkelbedrijven, profiteerde mogelijk van de koopjesdagen rond Black Friday. Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich verloor, zonder duidelijke reden, ruim 3 procent en stond daarmee onderaan in de AEX.
De hoofdindex zelf eindigde 0,2 procent lager op 764,22 punten. De MidKap, de index van middelgrote beursfondsen, verloor eenzelfde percentage op 857,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 0,4 procent in.
Olie- en gasconcern Shell kampte met een aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor 0,8 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 75,21 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 80,18 dollar per vat. Op de oliemarkt wordt uitgekeken naar de eerder uitgestelde OPEC-vergadering die donderdag wordt gehouden.
Beleggers kijken daarnaast uit naar inflatiecijfers uit Europa en de VS, die eveneens donderdag op het programma staan. In de eurozone zal de inflatie in november naar verwachting verder zijn afgekoeld tot het laagste niveau sinds juli 2021. In de VS komt een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor de inflatie naar buiten.
ASR moest een koerswinst van eerder op de dag inleveren en sloot met een verlies van 0,6 procent. De verzekeraar bevestigde de strategische opties voor de onlinebank Knab te onderzoeken. Ook heeft het bedrijf meerdere biedingen ontvangen op Knab, een bank die het bedrijf samen met andere Nederlandse onderdelen van branchegenoot Aegon overnam. ASR benadrukte wel dat het nog niet zeker is dat de bank ook echt zal worden verkocht.
In de MidKap was speciaalchemiebedrijf Corbion (plus 3,2 procent) een opvallende stijger. Douwe Egberts-moeder JDE Peet’s sloot de rij met een verlies van 4,8 procent, na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux.
Marel steeg meer dan 3 procent. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines, met veel werknemers in Nederland, werd vrijdag ruim een vijfde meer waard. Die koerssprong volgde op de aankondiging dat de Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies een overnamebod overweegt van 2,4 miljard euro op Marel. Het is echter nog niet zeker of er daadwerkelijk een deal komt.
De euro was 1,0933 dollar waard, onveranderd ten opzichte van vrijdag.