Informatie over 400.000 Nederlandse dwangarbeiders in WOII online
Het Nationaal Archief maakt woensdag informatie openbaar over meer dan 400.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden om in Duitsland te werken. Het archief over deze dwangarbeiders is gedigitaliseerd en vanaf die dag op naam doorzoekbaar. Ook informatie over bijvoorbeeld werkgevers, verblijfplaatsen, huwelijken en grafligging komt online te staan. De collectie is met hulp van vrijwilligers gedigitaliseerd, in zo’n anderhalf jaar tijd.
„Tot voor kort was het lastig om personen in dit archief te vinden omdat het geografisch geordend is”, zegt projectleider Renée Spierings van het Nationaal Archief. „Je moest dus vooraf al weten in welke plaats iemand verbleef, voor je documenten over die persoon kon vinden. Nu het archief digitaal ontsloten is, krijgen nazaten eindelijk de kans om te weten komen waar hun familielid tijdens de oorlog was.”
In de Tweede Wereldoorlog werkten in totaal meer dan een half miljoen Nederlanders gedwongen in Duitsland en in gebieden die door nazi-Duitsland werden bezet. Zo werden tijdens razzia’s in Rotterdam en Den Haag tienduizenden mannen afgevoerd om in Duitse gebieden de arbeidsplaatsen in te nemen van Duitsers die waren opgeroepen voor het leger. Zo’n 27.000 Nederlandse dwangarbeiders kwamen om het leven.
Behalve over dwangarbeiders is in het archief ook informatie te vinden over mannen, vrouwen en kinderen die niet te werk gesteld waren, maar om andere redenen in Duitsland waren tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Archief beheert de collectie, die na de oorlog door het Rode Kruis tot stand is gekomen. Het informatiebureau van de hulporganisatie kreeg na de oorlog namelijk de taak om de tewerkgestelden op te sporen. Dat deed het Rode Kruis door informatie in te winnen bij bijvoorbeeld gemeenten, werkgevers, gevangenissen, ziekenhuizen en begraafplaatsen.