Nadenken over kaas op pizza
Sperziebonen kunnen het hele jaar worden geoogst en melk komt gewoon uit de supermarkt. Dat is tenminste wat steeds meer kinderen denken. Zeker in de Randstad zijn zij volgens J. Vink van het Voedingscentrum „het contact met voedsel kwijt". Omdat kinderen de consumenten van de toekomst zijn, wil het centrum hen bewuster maken van wat ze eten en drinken.
Op de basisscholen is in het kader van die bewustwording in mei vorig jaar de campagne ’Kijk in de keten!’ gestart. Met dit project hebben de scholieren onderzocht wat er allemaal bij komt kijken, voordat een stuk pizza klaar is om opgegeten te worden. De laatste opdracht – een werkstuk over de herkomst van een van de ingrediënten – was tevens een prijsvraag.
Groep 8 van de Mariaschool uit het Overijsselse Langeveen won die wedstrijd door via een bordspel het productieproces van de pizzakaas in beeld te brengen. Uit handen van minister Veerman van Voedselkwaliteit, die het eerste potje van de Overijsselse scholieren won, ontvingen zij dinsdag hun prijs.