Binnenland

Na jaren verzet steunt Zuid-Holland nu woningbouw Alphense polder

De provincie Zuid-Holland is jarenlang tegen woningbouw in de Gnephoekpolder bij Alphen aan den Rijn geweest, maar heeft zich nu toch achter het plan geschaard om daar zo’n 5500 woningen te realiseren. Het college van Gedeputeerde Staten stelt daar wel vier voorwaarden aan. Zo moet het Rijk zeker 50 miljoen euro bijdragen aan de aanleg van de benodigde infrastructuur en wil Zuid-Holland dat er genoeg betaalbare en sociale woningen komen.

ANP
23 November 2023 10:05Gewijzigd op 23 November 2023 10:22

Over bouwen in de polders ten westen van Alphen aan den Rijn wordt al vele jaren gediscussieerd tussen de provincie en de gemeente. Alphen aan den Rijn wilde aanvankelijk zo’n 10.000 huizen bouwen in de Gnephoek en de Vrouwgeestpolder, die voorheen voor landbouw werden gebruikt. De provincie was lang tegen woningbouw, omdat de drassige grond in bepaalde laaggelegen delen van de polders in het Groene Hart zich daar niet voor zou lenen.

Alphen aan den Rijn besloot vorig jaar om een nieuw plan te maken, dat nu wél op steun van Zuid-Holland kan rekenen. „Er ligt nu een heel ander plan dan eerst”, zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen). „De gemeente heeft onze opmerkingen en adviezen daarin heel goed meegenomen.”

Het Zuid-Hollandse college wil het zogeheten contourenplan goedkeuren, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo is toestemming nodig van Provinciale Staten. Die lijkt er wel te komen, aangezien GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord al hebben opgeschreven dat er in Gnephoek ruimte is voor maximaal 125 hectare aan woningbouw.

Het provinciebestuur wil ook dat er een financieel sluitend plaatje ligt. Op dit moment is er nog een gat van 67,5 miljoen euro, waarvan de gemeente en marktpartijen beide 4,4 miljoen euro voor hun rekening willen nemen en het Rijk vermoedelijk 50 miljoen. De provincie, die zelf niet gaat meebetalen, verlangt harde garanties.

Zuid-Holland wil daarnaast dat 40 procent van de nieuwbouwwoningen voor de sociale huur is. Twee op de drie nieuwe huizen moeten in de categorie ‘betaalbaar’ vallen. Die afspraken gelden ook voor de Gnephoek, al gaat het er volgens Koning vooral om dat er „balans op regionale schaal” is. Zuid-Holland heeft als vierde voorwaarde dat afspraken over onder meer mobiliteit, natuur, water en recreatie voor dit gebied worden vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst. De gemeente hoopt in 2028 te kunnen beginnen met bouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer