Buitenland

China verklaart geslachtsselectieve abortus strafbaar

PEKING (IPS) - China heeft besloten om geslachtsselectieve abortus strafbaar te maken. Het land is bezorgd dat een tekort aan vrouwen op termijn zal leiden tot sociale conflicten en de ”kwaliteit” van het Chinese ras zal aantasten.

8 February 2005 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:12

Geslachtsselectieve abortussen zijn in China al langer verboden, maar de bestaande regelgeving werd al te gemakkelijk genegeerd en op de naleving ervan werd nauwelijks toegezien. Door overtredingen nu ook strafbaar te maken, hoopt de Chinese regering de balans tussen de geboortes van jongens en meisjes opnieuw in evenwicht te brengen.Sinds China aan het einde van de jaren zeventig het eenkindbeleid invoerde, is het aandeel van de vrouwelijke bevolking opmerkelijk gedaald. Een gangbare verhouding is 105 mannelijke baby’s per 100 vrouwelijke baby’s. In China worden per 100 meisjes gemiddeld 119 jongens geboren.

Tijdens de laatste bevolkingstelling, die dateert van 2000, bleek dat China 20 procent meer jongens dan meisjes jonger dan vijf jaar telt.

Uit demografische gegevens valt af te leiden dat dat tekort aan jonge meisjes voornamelijk toe te schrijven is aan abortussen. Elk jaar laten gemiddeld 7 miljoen Chinese vrouwen hun ongeboren kind wegnemen.

Volgens een rapport van de Internationale Geplande Ouderschapsfederatie zijn meer dan zeven van de tien geaborteerde foetussen vrouwelijk. Demografische experts vrezen dat wanneer 30 tot 40 miljoen Chinese mannen niet zouden kunnen trouwen in de toekomst, dit een voedingsbodem voor geweld en misdaad zou kunnen zijn.

„Het tekort aan vrouwen zou tot gewelddadig gedrag kunnen leiden als de mannen geen seksuele uitlaatklep hebben”, zegt Yang Zhida, een van de demografische experts die door de Chinese regering is uitgenodigd om mogelijke veranderingen van het eenkindbeleid te onderzoeken. „Dit zou niet goed zijn voor de sociale stabiliteit.”

Het besluit om geslachtsselectieve abortussen strafbaar te maken, stuit echter ook op protest van demografen. Zij vrezen dat de maatregel kan leiden tot een toename in het aantal vrouwelijke baby’s die na de geboorte worden afgestaan of verwaarloosd.

Ze wijzen ook op het feit dat de mensen die kiezen voor abortus -arme boeren en gemigreerde arbeiders- tot de armste sociale groepen behoren. De criminalisering van het verbod zou hen nog verder kunnen marginaliseren.

„De balans tussen de geboortes van meisjes en jongens is door ingewikkelde sociale redenen ernstig uit evenwicht geraakt”, reageert professor Li Zhu van de medische school van de universiteit van Peking. „Dat kun je niet zomaar met een wet oplossen.”

Volgens professor Mo Jihuang van het juridisch onderzoeksinstituut van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, mogen juridische straffen maar een van de vele manieren zijn om het probleem van geslachtsselectieve abortussen aan te pakken. Mo: „In de eerste plaats is het belangrijk dat we ons zwakke sociale vangnet en de conservatieve houding van ouders aanpakken.”

Chinese ouders, vooral in landelijke gebieden, verkiezen traditioneel zonen. Die dragen zorg voor de ouders in hun oude dagen, dragen de familielijn en bewerken het land. In de huidige mobiele maatschappij sturen ze geld op vanuit de stad om hun ouders te steunen. Dochters daarentegen worden uitgehuwelijkt aan de familie van de echtgenoot, ze worden gediscrimineerd en er wordt op hen neergekeken.

Al lang voor China zijn restricties op vruchtbaarheid invoerde, werden jonge meisjes in China verwaarloosd of vermoord. Maar sinds enkele jaren suggereren experts dat heel jonge Chinese meisjes misschien wel het grootste slachtoffer zijn van het eenkindbeleid van China. De overheid wil met dat beleid voorkomen dat de huidige Chinese bevolking van 1,3 miljard mensen, met nog eens 300 miljoen aangroeit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer