Zeeland onderzoekt flankbotsingen auto’s
Bijna 40 procent van de verkeersongevallen in Zeeland zijn flankbotsingen tussen auto’s. Dat blijkt uit een onderzoek van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). De organisatie wil de komende jaren onderzoeken hoe dat komt en welke maatregelen mogelijk zijn.
Het ROVZ denkt dat onduidelijke inrichting van de wegen en het gebrek aan kennis van de verkeersregels een rol kunnen spelen.
De meeste ongevallen in Zeeland kwamen vorig jaar voor op Walcheren. Eerder was Zeeuws-Vlaanderen topper. Het totaalaantal slachtoffers van een ongeval in Zeeland daalde de afgelopen jaren met 13 procent, aldus een woordvoerder dinsdagmorgen.
Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en het Oosterscheldebekken is een daling in het aantal verkeersslachtoffers waar te nemen, terwijl op Walcheren een stijging op te merken is. In de periode van 2001-2003 vielen daar vijf doden en 102 ziekenhuisgewonden. In de periode van 1997 tot 1999 was dit aantal nog 16 procent minder.
Het ROVZ geeft aan dat in Zeeuws-Vlaanderen veel aanpassingen aan de wegen zijn verricht. „Door deze en vele andere maatregelen is het gelukt om deze regio veiliger te maken.”
Omgerekend per 100.000 inwoners raken in de Walcherse kustgemeenten per jaar minimaal 151 mensen zwaargewond als gevolg van een verkeersongeval. Alleen Sluis en Noord-Beveland kennen een nog iets hoger risico. Maar in tegenstelling tot deze twee gemeenten neemt het risico in Veere de laatste jaren toe, terwijl het elders daalt.
Het aantal ernstige verkeersslachtoffers op de autosnelwegen is gedaald met 18 procent. Voor de 80-kilometerwegen is de daling nog iets meer: 20 procent. Het ROVZ merkt echter op dat die cijfers vertekenen omdat de laatste jaren nogal wat polderwegen omgevormd zijn van 80-kilometer- naar 60-kilometerwegen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat in de zomer de meeste verkeersongevallen plaats vinden. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat Belgische automobilisten het niet zo nauw nemen met de alcoholverkeerswet. Van alle betrapte overtreders in Zeeland blijkt een kwart de Belgische nationaliteit te hebben. En van de betrapte zware overtreders blijkt zelfs 36 procent een Belgisch paspoort te hebben.