Gelderland wil ”probleemwolf” doden
Gelderland kondigt nieuw beleid aan in de strijd tegen de wolf. De provincie wil een wolf af kunnen schieten als het beest in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt.
Dat schreef de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (natuur, BBB) dinsdag. De wolf is een beschermde diersoort en mag alleen in heel specifieke omstandigheden worden gedood. Dat is op Europees niveau zo afgesproken. Ook verstoring van het dier is verboden. Gelderland probeerde eerder wolven te verjagen met een paintballgeweer, maar die maatregel strandde bij de rechter.
Toch denkt de provincie dat deze nieuwe maatregel wel „juridisch haalbaar” is, verklaart een woordvoerster. Het gaat om het vaststellen van wat een zogenoemde probleemwolf is, legt ze uit. Een wolf die problematisch gedrag vertoont, mag onder voorwaarden worden gedood. Gelderland heeft zulk gedrag nu „scherper gedefinieerd”. Een probleemwolf is volgens de provincie „een wolf die herhaaldelijk goed beschermd vee aanvalt. Bij twee aanvallen binnen een week op goed beschermd vee moet afschot mogelijk zijn”, binnen een straal van 1000 meter. DNA-onderzoek om vast te stellen welke wolf het was, hoeft volgens de provincie dan niet.
De provincie realiseert zich dat het gaat om „oplossingen die zich juridisch nog moeten bewijzen”. Het college voelt zich echter „verplicht om die ruimte te zoeken”, omdat het duidelijkheid wil geven, „ook als daar kritiek op kan komen en de haalbaarheid zich in de praktijk nog moet bewijzen”.
Gelderland wil ook de subsidieregeling uitbreiden waarmee beschermende rasters kunnen worden aangelegd. Op dit moment kunnen alleen schapen- en geitenhouders op de Veluwe hiervan gebruikmaken, maar de provincie wil dat ook houders van onder meer pony’s en kalveren in aanmerking komen en dat de regeling gaat gelden voor heel Gelderland.
De provincie zegt dat er nu tachtig wolven leven op de Veluwe. „Gezien de vele aanvallen op dieren en een groeiend gevoel van onveiligheid bij mensen zijn Gedeputeerde Staten van mening dat daarmee een maximale wolvenpopulatie is ontstaan in Gelderland.”