Binnenland

Extinction Rebellion bezet vertrekhal Maastricht Aachen Airport

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdagmiddag enkele uren de vertrekhal bezet van Maastricht Aachen Airport (MAA). Ze willen een verbod op privéjets op MAA, fors minder luchtvervuiling en uitstoot van (ultra-)fijnstof, en een stop op gemeenschapsgeld naar het vliegveld. Mocht dit onhaalbaar zijn, dan willen de activisten sluiting van het vliegveld.

ANP
18 November 2023 14:16Gewijzigd op 18 November 2023 16:15

Na enkele uren braken de activisten hun acties af na een toezegging van de directeur van het vliegveld, die hen uitnodigde voor een gesprek komende week. De actie verliep gemoedelijk en vreedzaam. De ruim dertig actievoerders hielden borden omhoog met leuzen tegen het vliegverkeer. Passagiers hadden geen last van de actie. Een woordvoerder van de marechaussee zei geen reden te zien om in te grijpen omdat alles rustig verliep.

„MAA maakt te weinig omzet om te verduurzamen en zal in de toekomst niet levensvatbaar zijn”, aldus XR in een verklaring. „Wij pleiten er dan ook voor dat de MAA zich voorbereidt op een faillissement, onder andere door een fonds op te zetten om werknemers om te scholen naar toekomstbestendige groene banen en door een alternatief bestemmingsplan gereed te hebben waarmee het gebied kan worden ingezet voor een gezonde en prettige leefomgeving voor omwonenden en waarin natuur weer kan floreren.”

XR noemt het vliegveld een prestigeproject van de provincie Limburg, die MAA wil openhouden ondanks de vele miljoenen verlies per jaar. Het vliegveld vormt volgens XR een zware belasting voor de dichtbevolkte omgeving op het gebied van milieu en geluidsoverlast. Het vliegveld zou bovendien overbodig zijn, omdat in een straal van 80 kilometer meerdere en grotere vliegvelden liggen.

MAA laat in een reactie weten al veel maatregelen te nemen om het milieu te ontlasten en geluidsoverlast tegen te gaan. „Want net als klimaatorganisaties en omwonenden zijn wij doordrongen van de noodzaak om de luchtvaart te verduurzamen en de overlast te beperken”, aldus een woordvoerster. „Over het verminderen van de impact van onze luchthaven voeren we gesprekken met omwonenden en belanghebbenden. En ook de organisatoren van vandaag zijn welkom om met ons in gesprek te gaan over hun zorgpunten”, aldus de woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer