Binnenland

Eis: 7,5 miljoen boete exploitant CSP industrieterrein Chemelot

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch 7,5 miljoen euro boete, waarvan 5 miljoen voorwaardelijk, geëist tegen exploitant Chemelot Site Permit BV (CSP) van industrieterrein Chemelot in Geleen. Het OM verwijt CSP in zes gevallen zijn taak als toezichthouder veronachtzaamd te hebben, variërend van het ontsnappen van een grote hoeveelheid blauwzuurgas tot en met brand bij enkele bedrijven op Chemelot, waarbij een werknemer om het leven kwam. Advocate Francien Rense pleitte voor vrijspraak, omdat CSP niet verantwoordelijk gesteld zou kunnen worden voor de incidenten op Chemelot.

ANP
17 November 2023 11:33Gewijzigd op 17 November 2023 13:43

Het OM kwam naar eigen zeggen mede tot de zware eis vanwege de „proceshouding” van CSP. Ondanks de dagvaarding is CSP vrijdag niet komen opdagen, en liet zich louter vertegenwoordigen door drie advocaten. „CSP weigert zich te verantwoorden”, concludeerde de officier van justitie. De raadsvrouwe van CSP verwierp dit argument. „CSP is er niet, om haar onmacht te tonen”, aldus Rense. „CSP is niet verantwoordelijk.”

De provincie Limburg is vergunningverlener van Chemelot. Het industrieterrein heeft één milieuvergunning, daarnaast zijn er nog zo’n 60 deelvergunningen voor bedrijven op het terrein. CSP wordt als vergunninghouder aangemerkt, daarmee is het bedrijf volgens het OM de exploitant, en CSP houdt volgens justitie toezicht op naleving van de vergunningsvoorschriften. Het OM verwijt CSP in de eerder genoemde zes gevallen zijn controlerende en handhavende taak in meer of mindere mate nagelaten te hebben.

CSP stelt slechts een zeer beperkte rol te hebben van administratieve en controlerende aard. Incidenten bij bedrijven kunnen CSP niet worden toegerekend, aldus Rense. „De overheid is toezichthouder. Niet CSP”, zei ze.

Alleen in noodsituaties waarbij meer bedrijven betrokken zijn, speelt CSP een rol via de inrichting van een actiecentrum, dat maatregelen coördineert en bedrijven kan stilleggen, betoogde de advocaat. In alle andere gevallen is CSP met vier voltijdsbanen niet meer dan een loket met administratieve en coördinerende bevoegdheden, aldus Rense. CSP kan dus niet zomaar ingrijpen bij bedrijven, concludeerde ze.

De rechtbank doet op 30 januari uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer