Milieuclubs willen weten wat er gebeurt met meldingen over Tata
Stichting FrisseWind en Greenpeace willen duidelijkheid van de provincie Noord-Holland over wat die doet met meldingen over rauwe cokes die worden uitgestoten door Tata Steel IJmuiden. De organisaties hebben camera’s opgehangen bij de staalfabriek. Ze zeggen dat dit jaar in elk geval zestien rookwolken zijn waargenomen die duiden op uitstoot van rauwe cokes.
In de fabrieken van Tata Steel worden gassen uit steenkool verwijderd. Wat overblijft, is brandstof voor de hoogovens waar het bedrijf ijzererts in verwerkt. Maar als de steenkool onvoldoende is verhit, komen gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen. Deze ongare cokes zijn verboden. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft al meerdere dwangsommen opgelegd aan het staalbedrijf voor de uitstoot hiervan.
FrisseWind en Greenpeace vinden het gek dat het aantal dwangsommen „blijft steken op drie”. Dat terwijl zij zelf zeggen in elk geval zestien incidenten met rauwe cokes te hebben gezien op de camerabeelden. Die beelden hebben de organisaties doorgestuurd naar de omgevingsdienst, maar „inhoudelijke reacties op de meldingen blijven uit”. Wel weten ze dat een aantal incidenten in onderzoek zijn, maar het is volgens FrisseWind en Greenpeace onduidelijk om hoeveel het gaat.
De omgevingsdienst laat mede namens de provincie weten het verzoek van de organisaties zorgvuldig te gaan bekijken. De dienst herhaalt „actief” te handhaven op situaties met ongare cokes. De OD NZKG zegt veel meldingen van omwonenden te ontvangen, vaak met beelden van zwarte wolken die zouden voortkomen uit de uitstoot van rauwe cokes. „Al deze meldingen worden altijd zeer zorgvuldig bekeken en indien nodig vindt er verder onderzoek plaats.” De dienst zet hier extra personeel voor in.
Op de zogenoemde cokesgasfabriek 2 heeft de omgevingsdienst al langer een camera gericht en op de cokesgasfabriek 1 gebeurt dat binnenkort. In juni werden beide installaties al onder verscherpt toezicht gesteld vanwege de toename van het aantal „ongewone voorvallen” en handhavingsmaatregelen.
De omgevingsdienst onderzoekt al langer of het mogelijk is de vergunningen voor de cokesgasfabrieken in te trekken. Tata Steel wil uiterlijk in 2029 een hoogoven en een cokesgasfabriek die op steenkolen werken vervangen, maar dat vinden veel omwonenden gezien de negatieve gezondheidseffecten veel te laat. De provincie heeft in Den Haag gepleit voor strengere regels om te kunnen ingrijpen.