Indonesië overweegt OPEC te verlaten
Indonesië overweegt uit de Organisatie van Olie–Exporterende Landen (OPEC) te stappen omdat het als gevolg van de vermindering van zijn productie nog maar weinig olie uitvoert. Dat heeft de Indonesische minister van Olie, Purnomo Yusgiantoro, maandag verklaard tijdens een hoorzitting van het parlement.
De minister heeft een studiegroep ingesteld om de voor– en nadelen van het lidmaatschap tegen elkaar af te wegen. Hij wees er maandag op dat ook politieke factoren een rol spelen. „Het lidmaatschap van de OPEC heeft politieke voordelen. Bij een besluit daarover gaat het ook om onze betrekkingen met een aantal landen, vooral in het Midden–Oosten”, aldus de minister.
De productie van ruwe olie van Indonesië neemt al jaren af en is ligt nu onder een miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Dat is veel minder dan de bijna 1,4 miljoen vaten per dag die het land krachtens de afspraken binnen de OPEC boven de grond mag halen. De netto–export is afgenomen van gemiddeld 100.000 vaten per dag in 2003 tot 30.000 in 2004. Gedurende vier maanden van vorig jaar importeerde Indonesië zelfs meer olie dan het uitvoerde.
De OPEC werd in 1960 opgericht door vijf landen. Tussen 1961 en 1975 kwamen er acht bij. In 1992 stapte Ecuador uit het kartel en in 1996 volgde Gabon. Ze vonden de kosten van het lidmaatschap (1,5 miljoen euro per jaar) te hoog in verhouding tot hun olieproductie. Ecuador liet vorige maand weten mogelijk weer te zullen toetreden.