Buitenland

Dagboek Israël: Vinger op de knip

Oorlog en economie hebben allerlei verbanden. Soms positief, soms negatief.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
11 November 2023 18:44Gewijzigd op 11 November 2023 18:48
beeld RD
beeld RD

Van de ene dag op de andere dag ontbreken er 360.000 krachten op de Israëlische arbeidsmarkt. Alle opgeroepen reservisten moeten namelijk hun werkzaamheden neerleggen. Om getroffenen te helpen, voorziet de staat in de uitbetaling van een fors deel van ieders normale maandloon. Gedolven werk kan echter niet altijd gecompenseerd worden en daarbij is het effect op eventuele werkende partners in hetzelfde huishouden ook lastig te meten.

Veel sectoren krijgen forse slagen te verduren. Neem bijvoorbeeld de sector waar wij in actief zijn: toerisme. Vanaf het uitbreken van de oorlog liggen de zaken stil. Niet alle werknemers zijn voor dienst opgeroepen, dus moeten financiële beslissingen worden genomen. Een deel krijgt ontslag, een deel wordt ‘in de wacht’ gezet met een uitkering en een deel wordt doorbetaald. 45.000 Israëli’s zijn sinds het uitbreken van de oorlog werkloos geworden.

Gelukkig zijn er nog enkele manieren waarop instanties burgers helpen. Banken spelen een centrale rol. Veel Israëli’s kunnen hun hypotheek bevriezen voor enkele maanden. In andere gevallen worden rente- en bankkosten tijdelijk kwijtgescholden. Ook zijn er overheidspotjes beschikbaar voor ondernemers. Op wonderlijke wijze is het consumentenvertrouwen niet eens ernstig aangetast sinds het begin van de oorlog, zo berichtte de Israëlische Hapoalim bank eerder deze week.

Oorlog heeft op een wrange manier soms ook positieve invloed op de economie. Onze defensie- en veiligheidssector is sterk ontwikkeld. Kortgeleden kreeg Israël een mega bestelling uit Duitsland voor het Arrow-3 luchtverdedigingssysteem. Zulke systemen worden natuurlijk getest, maar de eerste keer dat het echt gebruikt wordt, is de ultieme test. Deze week kregen we (helaas) die kans. Een ballistische raket uit Jemen werd richting Eilat geschoten. De Arrow-3 haalde hem uit de lucht. De waarde van het systeem stijgt daarmee direct. Ook andere industrieën floreren juist in deze oorlogstijden. Denk aan de supermarkten, cybertechnologie, verzekeringen en telecommunicatie.

Oorlogseconomie is vaak behoorlijk ingewikkeld. Eerder deze week kreeg het veiligheidsteam van mijn man eindelijk kogelvrije vesten. De platen bleken afkomstig uit Turkije, dat zich politiek naast Hamas stelt. Het vest zelf is van Chinese makelij. Ook al heeft China op online landkaarten Israël verwijderd, zaken doen met zionisten kan blijkbaar nog wel.

Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt eendagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 22.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer