Nieuwe Duitse wet over financiële steun pakt slecht uit voor AfD
Een nieuwe Duitse wet over overheidssteun aan stichtingen van politieke partijen is fel bekritiseerd door de uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). De partij valt buiten de boot omdat zij nog te kort in het parlement (Bondsdag) zit. Ook worden de subsidies gekoppeld aan trouw aan de grondwet, melden Duitse media.
De wet werd aangenomen met stemmen van de regeringspartijen en de conservatieve en linkse oppositie. De AfD en onafhankelijke parlementariërs stemden unaniem tegen.
Alle partijen in de Bondsdag hebben stichtingen die nauw aan hen zijn verbonden. De stichtingen bieden politiek onderwijs in Duitsland en in het buitenland, doen politiek onderzoek, geven advies en kennen beurzen toe aan getalenteerde studenten. De financiële steun uit de Duitse begroting bedraagt jaarlijks enkele honderden miljoenen euro.
De wet bepaalt dat een stichting alleen steun kan krijgen als haar partij minstens drie keer op rij in de Bondsdag zat. De AfD is pas haar tweede periode in de Bondsdag, waardoor haar Desiderius Erasmus Stichting dus geen recht heeft op geld.
Volgens de nieuwe wet moet elke partijstichting ook garanderen dat ze de democratie ondersteunt. Bij de AfD zijn echter al twee afdelingen, die van de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Sachsen-Anhalt, officieel als extreemrechts bestempeld. En de binnenlandse veiligheidsdienst verdenkt de hele partij ervan antidemocratisch te zijn.