Mierenegel Attenborough blijkt in elk geval niet uitgestorven
Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Oxford hebben in Indonesië opnamen kunnen maken van een soort mierenegel, vernoemd naar de fameuze Britse natuurbeschermer en presentator Sir David Attenborough, waarvan tot nog toe alleen een dood exemplaar bekend was. Dat bevindt zich in de collectie van Naturalis in Leiden.
Een woordvoerder van Naturalis bevestigt het verhaal, waaruit blijkt dat deze variant mierenegel, de Zaglossus attenboroughi, dus in ieder geval niet is uitgestorven. Het dier is eigenlijk geen egel, maar is het meest verwant met het vogelbekdier. Het legt eieren.
„Ik was euforisch, het hele team was euforisch”, vertelde onderzoeker James Kempton aan BBC News over het moment dat hij het beest op camerabeelden zag. „Ik maak geen grapje als ik zeg dat het op de allerlaatste SD-kaart was waar we naar keken, op de allerlaatste dag van onze expeditie.”
Kempton heeft al contact gehad met Attenborough, die opgetogen zou zijn over het nieuws. De mierenegel werd eind vorige eeuw naar hem vernoemd, aldus Naturalis, toen een onderzoeker eens in Leiden naar het exemplaar daar kwam kijken. Naturalis heeft het in 1961 in bezit gekregen.
Het exemplaar in Leiden is een mannetje. Het wordt waarschijnlijk niet geëxposeerd, ook niet naar aanleiding van het heuglijke nieuws van vrijdag, want daar is het te bijzonder voor.
De soort is aan de hand van het Leidse exemplaar beschreven en daarom is de Leidse mierenegel, hoewel dus niet meer helemaal uniek op de wereld, toch van zeer grote waarde, zegt Naturalis.