Astronaut Borman overleden, was bevelhebber eerste maanvlucht
De Amerikaanse astronaut Frank Borman is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was in december 1968 bevelhebber van de missie Apollo 8, de eerste bemande vlucht naar de maan en terug. Het was een generale repetitie voor de maanlanding het jaar erna.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het overlijden van Borman donderdag naar buiten gebracht. NASA-directeur Bill Nelson noemt Borman „een ware Amerikaanse held” en „een van de besten van de NASA”.
Borman werd in 1962 geselecteerd als astronaut. Zijn eerste ruimtevlucht was de missie Gemini 7 in 1965. Borman verbleef toen ongeveer twee weken in een baan rond de aarde, op dat moment de langste ruimtevlucht ooit.
Drie jaar later ging hij weer de ruimte in, met Apollo 8. Borman en de twee andere bemanningsleden, James Lovell en William Anders, werden de eerste mensen die de baan rond de aarde verlieten en de oversteek naar de maan maakten. In twintig uur tijd draaiden ze tien rondjes rond de maan. Daarbij maakte Borman een zwart-witfoto van de aarde die opkwam boven de horizon van de maan. Kort erna maakte Anders dezelfde foto, maar dan in kleur. Die foto, Earthrise, werd beroemd.
Zes dagen na de lancering keerden Borman, Lovell en Anders terug op aarde. Als bevelhebber maakte Borman daarna een tournee langs bondgenoten, waaronder Nederland. In het Congresgebouw in Den Haag leidde hij koningin Juliana rond over een ruimtevaarttentoonstelling.
Borman was de oudste nog levende astronaut. Dat is nu Jim Lovell, bevelhebber van de mislukte maanmissie Apollo 13.