Binnenland

Parlement Varia

Amélie

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Kees de Groot, Jan van Klinken
7 February 2005 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:12
Amélie Balkenende mocht wel mee.
Amélie Balkenende mocht wel mee.


Hoe gaat premier Balkenende persoonlijk om met waarden en normen? Die vraag kwam vorige week op toen de premier met vrouw en dochter Amélie een bezoek bracht aan Aruba en de Antillen. Amélie is leerplichtig en mocht daarom eigenlijk niet mee met paps en mams, zo luidde de redenering van een aantal commentatoren. Volgens hen lapt de initiator van het debat over waarden en normen in Nederland zelf alle regels aan zijn laars.In Trouw van afgelopen zaterdag zette de Amersfoortse leerplichtambtenaar Brandse alle critici in hun hemd. De directeur van een school mag namelijk een kind op jaarbasis maximaal twee weken verlof geven. Voor de degenen die het zelf na willen lezen: het staat in artikel 13a van de Leerplichtwet.

Veel schooldirecties vinden het volgens Brandse moeilijk om daarvoor beleid te maken en verschuilen zich daarom in de praktijk achter het argument dat het niet mag van de leerplichtambtenaar.

Als de directeur van Amélies school het goed vond, mocht ze dus legaal mee naar de overzeese gebiedsdelen. Balkenende en de directeur van de school kennen blijkbaar de wet goed. En dat hebben ze waarschijnlijk weer van mevrouw Balkenende, want zij kent als afgestudeerd juriste en docente arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam veel wetten op haar duimpje.

PKN
Heeft de SGP nog wat op met PKN’ers? Die vraag is bij veel staatkundig gereformeerden opgekomen na het lezen van het laatste nummer van het partijblad, De Banier. Oud-SGP-voorzitter ds. Budding, verbonden aan de hervormde PKN-gemeente van Waarder, is vorig jaar teruggetreden uit het SGP-hoofdbestuur. Voor de komende partijdag doet het SGP-hoofdbestuur een voordracht voor de vervulling van deze vacature. Daaruit blijkt dat in plaats van de hervormde Budding twee kandidaten worden voorgesteld die predikant zijn van de Hersteld Hervormde Kerk, te weten ds. Vlietstra uit Katwijk en ds. Zweistra uit Leerbroek.

SGP-voorzitter Kolijn kan zich de verbazing van zijn leden wel voorstellen. „We streven altijd naar een goede verdeling over de kerkgenootschappen. Tot 1 mei vorig jaar waren zes van de vijftien hoofdbestuursleden lid van de Nederlandse Hervormde Kerk. Het leek ons verstandig om na de samenvoeging twee van de zes plaatsen toe te wijzen aan de hersteld hervormden. Op dit moment is alleen ds. Heemskerk hersteld hervormd. De overige vier leden van het hoofdbestuur, de predikanten Van Daalen, Heijkamp, Van Belzen en De Vries, zijn hervormd gebleven. Vandaar dat we voorstellen om in de vacature-Budding een hersteld hervormde te benoemen.”

Voor de twijfelaars voegt Kolijn er nog aan toe dat er binnen het hoofdbestuur geen woorden over zijn vuil gemaakt. En voor degenen die zelfs dan nog niet zijn overtuigd: „Ook ds. Budding vond dit een verstandige oplossing.”

GV

Hoofdredacteur
Ze had kanker, maar bij nader inzien toch niet. Volgens sommigen simuleerde ze de ziekte doordat ze in psychisch opzicht de weg was kwijtgeraakt. Anderen hielden het erop dat ze de aandacht had willen afleiden van haar torenhoge schulden.

Hoe dan ook, Tara Singh Varma zag zich na haar ontmaskering in 2001 genoodzaakt afscheid te nemen van de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer. Sindsdien is niet veel meer van haar vernomen. Toch wil dat niet zeggen dat ze helemaal uit beeld is, zeker niet in Suriname.

De lezers van het maandblad Volkskrant Suriname komen haar tegenwoordig tegen als hoofdredacteur. In het februarinummer waarschuwt ze op de voorpagina dat de arrestatie van Bouterse kan leiden tot een oorlog in Suriname. Te vrezen valt dat zo’n bericht van een jokkebrok niet al te serieus wordt genomen.

Ook zelf neemt ze haar pennenvruchten niet al te ernstig. Haar journalistieke pogingen beschouwt ze voorlopig als arbeidstherapie. Verder heeft ze naar eigen zeggen nog al te kampen met vergeetachtigheid. Als het blad weer eens niet op tijd verschijnt, weten de lezers al hoe laat het is. Dan is Singh Varma vergeten de kopij op tijd in te leveren.

JvK

Vertrouwelijk
De Tweede Kamer debatteerde afgelopen week over het vertrouwelijke politierapport over milieucriminaliteit. Dat het rapport was uitgelekt, veranderde niets aan het feit dat het nog steeds officieel geheim is, legde de kamervoorzitter bij het begin van de vergadering uit. De kamerleden mochten derhalve niets voluit uit het inmiddels vrij beschikbare rapport aanhalen.

De eerste spreker, Van Velzen (SP), ging al direct in de fout. Zij citeerde het woord „structureel.” Dat mocht uiteraard niet van de voorzitter. Letterlijk citeren mag niet, herhaalde hij nog maar eens. De SP’er hervatte haar betoog: „Ik heb gehoord dat er in het rapport wordt gesproken over een grote verwevenheid tussen de politiek en de diervoedersector.” De voorzitter daarop: „Ja, heel goed.”

GroenLinks-kamerlid Vos maakte zich intussen kwaad over deze hypocrisie. „In feite moet het parlement vanmiddag met de handen op de rug debatteren over iets wat in alle kranten staat. De vraag is of dit echt wel noodzakelijk is. Dat is volgens mij niet de manier om dit belangrijke debat te voeren.”

Uiteindelijk slaagden Kamer en kabinet erin elkaar toch zo’n vijf uur lang aan de praat te houden over het geheime rapport. Dat toen overigens niet zo geheim meer was, want op het moment dat minister Veerman van Landbouw tegen het einde aan het woord kwam, was volgens hem „inmiddels zo’n beetje het hele rapport geciteerd.”

KdG

Agenda
De hoofdschotel van deze week is een debat over terrorismebestrijding. De Tweede Kamer heeft daar de hele woensdag voor uitgetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer