Van Haga: Lid Knesset heeft omstreden tweet verhelderd in gesprek
In een videogesprek tussen Kamerleden en hun collega’s van de Knesset heeft de Israëlische parlementariër Ariel Kallner opheldering gegeven over een tweet die ook in Nederland tot verontwaardiging leidde, zei Wybren van Haga van BVNL nadien.
Van Haga spreekt van een „goed” en „verhelderend” gesprek. Hij wil er echter niet over in detail treden, omdat het achter gesloten deuren plaatsvond.
Kallner van Likud –de partij van premier Benjamin Netanyahu– heeft onlangs op het sociale medium X opgeroepen tot een etnische zuivering van Gaza. Veel Kamerleden zagen daarom af van het gesprek met hun Israëlische collega’s. Van Haga vindt het „ontzettend jammer” dat alleen Ruben Brekelmans (VVD), Kees van der Staaij (SGP), Derk Jan Eppink (BBB) hierbij aanwezig waren. „Want op het moment dat je elkaar gaat boycotten, dan verlies je iedere mogelijkheid om in dialoog tot een oplossing te komen”, zegt Van Haga.
Sympathisanten voor de Palestijnse zaak hielden tijdens het overleg van een uur een demonstratie naast het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Ze uitten daarin hun afkeer over het videogesprek en over de opstelling van Nederland in de oorlog van Israël tegen Hamas.
De politiek leider van BVNL zegt dat hij „dezelfde verwondering” had over het bericht van Kallner en daarom ook om uitleg heeft gevraagd. De uitleg van de Israëlische politicus „verklaarde wat mij betreft al een hoop”. Hij vindt het belangrijk dat Kamerleden in gesprek blijven met zowel Israëliërs als Palestijnen.
Brekelmans, Van der Staaij en Eppink wilden geen vragen beantwoorden over het gesprek.
Intifada
De demonstranten scandeerden onder meer „Rutte, schande, bloed aan je handen” en riepen dat er een staakt-het-vuren moet komen en een nieuwe intifada (opstand). Deelnemers droegen een bord mee met daarop een foto van Adolf Hitler en Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, naast elkaar met de tekst: ”This is a holocaust in 2023. The irony of becoming what you once hated. Free Palestine.”
Een van de organisatoren van het protest hekelt de opstelling van het kabinet in de strijd tussen Israël en Hamas. Volgens haar steunt Nederland volop „de dader van de genocide op de Palestijnen”. „Dat moet stoppen.”