Economie

I-mode nieuwsgierig en kritisch bekeken

Wel kijken, niet kopen. De hype rond mobiel internetten met I-mode van KPN Mobile komt donderdag op eerste verkoopdag nog niet tot uiting. De consument vraagt zich af of I-mode echt beter is dan wap, het beperkt internetten via de mobiele telefoon, dat nooit echt van de grond is gekomen.

Vanaf donderdag kan iedereen het nieuwe toestel met internet, e-mail, spelletjes en nog veel meer, aanschaffen. Gewoon bellen en sms-en kan overigens ook met het nieuwste ’speeltje’ van minstens 199 euro. Een e-mail verzenden en ontvangen kost ongeveer 2 eurocent per keer.

ANP
18 April 2002 17:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

„We zijn vol verwachting”, zo verwoordt een woordvoerster van KPN de eerste verkoopdag. „We hebben echter geen overspannen verwachtingen van de eerste dag, geen slaapzakken voor winkels en dat soort dingen. Maar donderdagochtend was al wel een aantal toestellen verkocht.”

In de telefoonwinkels staan zuilen waarin de Japanse NEC N21i-telefoon met I-mode is te zien. Het toestel werkt, dus iedereen kan de functies bekijken. Donderdagmiddag is er echter weinig aanloop in winkels in Den Haag en Rijswijk. „Maar er is wel interesse voor het toestel, hoor”, zegt de bedrijfsleider van Belcompany in het centrum van Den Haag. Hij heeft er al een aantal verkocht, vooral aan mensen tussen de 20 en 35. „Jongeren willen het nieuwe toestel vooral zien, ouderen zien het als dé gadget en schaffen het aan.”

Ook bij The Phone House komen vooral nieuwsgierigen binnen. „Door alle aandacht in de media is iedereen toch benieuwd naar de I-mode”, aldus de bedrijfleider. Volgens hem hebben alle leeftijdsgroepen interesse in het nieuwe mobieltje. De winkel heeft nog geen exemplaren verkocht.

Een Primafoon-filiaal in Rijswijk mag van het KPN-hoofdkantoor geen uitspraken doen over over de interesse van consumenten.

In Duitsland is de I-modetelefoon al een maand te koop. België volgt in juni. De verwachtingen zijn hooggespannen. KPN heeft miljarden geïnvesteerd in UMTS, een vorm van datatransmissie. I-mode is nu nog gebaseerd op GPRS, de voorloper van het veel snellere UMTS. Daarvoor moeten eerst nog netwerken worden opgezet voordat het de markt kan bedienen.

Mobiele telefoonaanbieder Telfort komt eind mei met een eigen ’internettelefoon’ op de markt. De xda zal meer lijken op een klein computertje dan op een telefoon. Ook de prijs zal hoger zijn dan van I-mode. „Maar met de xda kan je wel het hele internet op, en niet beperkt”, zegt een woordvoerster van Telfort.

Dutchtone volgt later, waarschijnlijk na de zomer. Over de diensten en de telefoon kan een woordvoerster van de mobiele operator „niet zoveel zeggen”. „Het zal een I-mode-achtig product worden, maar met een ander soort tariefsysteem.” Dutchtone wil met de introductie wachten tot het succes van KPN’s I-mode is gebleken. „We hoeven niet de eerste in de markt te zijn. Als onze telefoon komt, hebben we alle mogelijke kinderziektes die KPN ondervindt, eruit gehaald.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer