Economie

Populaire meloen wordt luxeproduct voor Spanjaard

Klimaatverandering begint een zware tol te eisen in de tuinbouwsector van Zuidoost-Spanje. De prijs van meloenen is verdubbeld, waardoor de populaire vrucht haast een luxeproduct is geworden.

Lex Rietman
31 October 2023 19:35
Spaanse boeren werden onder andere getroffen door aanhoudende droogte. beeld AFP, Jorge Guerrero
Spaanse boeren werden onder andere getroffen door aanhoudende droogte. beeld AFP, Jorge Guerrero

Volgens cijfers van de boerenbond Unió Llauradora lijden de telers van meloenen en watermeloenen in de regio Valencia dit jaar een verlies van 44 miljoen euro. Als gevolg van droogte en andere schadelijke weersomstandigheden loopt de oogst van beide gewassen dit jaar terug met ruim de helft ten opzichte van vorig jaar.

Toch is het areaal ingezaaide grond dit jaar iets groter dan in 2022. In de regio Valencia wordt op 1534 hectare watermeloenen verbouwd, met een geschatte opbrengst van 35.000 ton. Dat komt neer op 52 procent minder opbrengst dan een jaar geleden, op een areaal dat 2 procent groter is. Het areaal met meloenen groeide met 5 procent naar 1260 hectare. Unió Llauradora verwacht een oogst van 17.000 ton, 53 procent minder.

Vergeleken met de gemiddelde oogst van de voorbije vijftien jaar is de productiekrimp nog groter: 62 procent minder meloenen en 63 procent minder watermeloenen. Dat is niet alleen het gevolg van klimaatverandering. Sinds de eeuwwisseling is het areaal waar deze mediterrane vruchten op worden geteeld fors gedaald. Deze terugloop –ruim 30 procent– is het gevolg van een sterk verminderd rendement voor de tuinders. Dat kan deels toch weer met het klimaat te maken hebben.

De schaarste heeft de prijzen opgedreven. De Valenciaanse producenten ontvangen zo’n zestig procent meer voor hun watermeloenen dan vorig jaar. Volgens de boerenbond is deze prijsverhoging echter onvoldoende om de sterke productiedaling en de gestegen kosten te compenseren. De prijs van meloenen is zelfs verdubbeld. Maar voor de tuinders zou dat nog steeds ontoereikend zijn. De productiekosten van meloenen zijn hoger dan die van watermeloenen.

Zwijnen

Vorig jaar bereikten de winkelprijzen voor beide vruchten een piek van dertien euro per kilo. Daarmee werden de traditioneel goedkope en populaire vruchten een luxeproduct dat slechts weinigen zich konden veroorloven. Het was het gevolg van een slechte en vertraagde oogst wegens hevige regenval en lage temperaturen in het voorjaar.

Ook dit jaar is de geringe productie te wijten aan ongunstige weersomstandigheden op cruciale momenten. Daarbij gaat het niet alleen om de droogte, een fenomeen waar Zuidoost-Spanje al langere tijd onder gebukt gaat. Tijdens de planttijd was de temperatuur extreem hoog voor de tijd van het jaar. Dat versnelde de groei van de planten, en tegelijk belemmerde het de vruchtzetting. Daarna ging een groot deel van de oogst verloren door regenval in mei en juni, in combinatie met hoge temperaturen.

Dat was nog niet alles. In juni werden de tuinders opgeschrikt door hagelbuien die een aanzienlijk deel van het productiegebied teisterden. De hagel bracht grote schade toe aan de gewassen. Een ander deel van de oogst ging verloren door de droogte. Het watertekort leidde bovendien tot kleinere vruchten.

Los van de problemen die de klimaatverandering met zich meebrengt, kregen de tuinders dit oogstseizoen ook nog eens regelmatig kuddes everzwijnen op bezoek. Wilde zwijnen worden volgens de boerenbond Unió Llauradora steeds talrijker in Zuidoost-Spanje. Meloenen en watermeloenen zijn met hun dorstlessende werking ideale voeding voor deze dieren in dit droge deel van het land.

Verlies

Vorige week publiceerde de Spaanse boerenbond Coag een onderzoeksrapport over de invloed van klimaatverandering op de land- en tuinbouw in de regio’s aan de Middellandse Zee. Alleen al voor de provincie Murcia, die net als de regio Valencia een belangrijk deel van de verse tuinbouwproducten voor de Europese supermarkten levert, voorziet het rapport verliezen van 1,2 miljard euro over de periode tot 2030.

De onderzoekers houden er rekening mee dat extreme klimatologische verschijnselen zullen leiden tot een verlies van 6 procent van de productiewaarde in de sector. Citrus- en andere fruitbomen behoren tot de voornaamste slachtoffers van het gebrek aan irrigatiewater.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer