Politiekverkiezingen 2023

De stemming: Kamerleden kruisen degens over zorg (en nog veel meer)

Niet alleen de lijsttrekkers gaan dezer dagen in debat, ook (kandidaat)-Kamerleden kruisen de degens met elkaar. Maandag waren er debatten over zorg, onderwijs en wonen.

31 October 2023 11:36Gewijzigd op 31 October 2023 12:10
Caroline van der Plas (m) van BBB tijdens het debat over de volkshuisvesting in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. beeld ANP, Ramon van Flymen
Caroline van der Plas (m) van BBB tijdens het debat over de volkshuisvesting in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. beeld ANP, Ramon van Flymen

Papierwerk

Wie moet erop toezien dat werken in de zorg weer aantrekkelijker wordt? De zorgsector zelf, zei Mona Keijzer (BBB) maandag in een verkiezingsdebat over de gezondheidszorg in het Haagse cultuurhuis Amare. „Mensen lopen gillend weg voor al het papierwerk”, aldus de nummer 2 van de BBB. „En als de sector zelf daar geen verandering in brengt, dan ga ik het doen.”

Andere partijen zagen wel een taak voor de overheid bij het aanpakken van het personeelsprobleem. Doe meer met innovaties, zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Als voorbeeld noemde ze een robot die materiaal verzamelt voor een operatie, waardoor het zorgpersoneel meer tijd heeft voor direct contact met de patiënt.

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Julian Bushoff begon over de zorgsalarissen. Hij wil een minimumloon van 16 euro per uur, „en meer als dat nodig is”.

Discriminatie op scholen

In een onderwijsdebat kregen Nico Drost (ChristenUnie) en Hans Teunissen (D66) het met elkaar aan de stok over de acceptatieplicht in het onderwijs. Overbodig, stelde Drost. Teunissen betoogde dat de huidige praktijk discriminatie in de hand werkt. Een enkele verwijzing naar hun grondslag zou voor scholen al volstaan om leerlingen te weigeren vanwege hun seksuele identiteit of hun migratieachtergrond. „Het beeld dat hier wordt geschapen dat scholen kinderen buitensluiten, dat is echt niet terecht”, voerde Drost aan.

GroenLinks-PvdA wil artikel 23 van de Grondwet over de onderwijsvrijheid op de schop nemen. Ook VVD, SP en Partij voor de Dieren zijn daar voor.

Wonen

Tijdens het Grote Volkshuisvestingsdebat, onder meer georganiseerd door ontwikkelaars en beleggers RE:BORN Real Estate, JAJO en Altera, nam Caroline van der Plas (BBB) het maandag op voor beleggers. Zij hoopt dat er over tien jaar in Nederland „minder regulering” is, dat er meer „experimenteerruimte” komt voor bouwers en beleggers en dat er „beleid komt op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen”. Ook maakt ze zich zorgen over de huurplannen van woonminister De Jonge, die huurprijzen in het middensegment aan banden leggen. „Dat heeft negatieve gevolgen voor het investeringsklimaat”.

Van der Plas vond de VVD aan haar zijde. GroenLinks-PvdA, de SP, maar ook het CDA willen juist dat de overheid de regie op de volkshuisvesting herpakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer