Kerk & religie

Motie van wantrouwen tegen synodebestuur SoW

Het hervormde synodelid ds. P. van der Kraan uit Bleskensgraaf heeft donderdag met zes medestanders een motie van wantrouwen ingediend tegen het synodebestuur van de Samen-op-Wegkerken.

ANP
18 April 2002 16:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

De leden van het bestuur die medeverantwoordelijk waren voor het grote financiële tekort waarmee de drie kerken kampen, moeten volgens hem hun consequenties trekken.

„Het synodebestuur heeft door de gang van zaken in de achterliggende jaren het vertrouwen verspeeld”, zei Van der Kraan tijdens de gezamenlijke synodevergadering van de drie kerken in Alphen aan den Rijn. De erkenning van het bestuur dat het in de periode 1999-2001 te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen, vond hij niet voldoende. De synode moet volgens Van der Kraan niet meewerken aan het ontstaan van een „excuuscultuur” in de kerken.

Diverse synodeleden deden de schuldbekentenis van het synodebestuur af als onvoldoende. „Er is een zootje van gemaakt”, zei het gereformeerde lid H. Hoogenhout uit Baambrugge over het financieel beleid van de SoW-leiding. Ook hij nam geen genoegen met de verklaring van het synodebestuur. „Ik heb een verantwoording van hoe het zo gekomen is en een zelfanalyse pijnlijk gemist”, zei Hoogenhout. Hij herinnerde eraan dat de synode meermalen kritische vragen heeft gesteld over het financieel beleid van het synodebestuur. „Maar die werden badinerend weggewuifd.”

„Niet-correct voorlichten is in de politiek een doodzonde”, memoreerde ds. W. Smelt uit Stellendam. Zijn collega E. Egberts uit Giessenburg riep de synode op schoon schip te maken. „Het zou goed zijn als een aantal mensen op wie dit betrekking heeft, de eer aan zichzelf houdt.” Volgens diaken H. Eppink uit Voorburg moet ook de synode erkennen dat ze medeverantwoordelijk is voor de financiële problemen.

Ds. G. de Fijter uit Kampen bespeurde echter een veel te „wereldse toon” in de roep om het aftreden van het synodebestuur. „Zo gaan we in de kerk niet met elkaar om, dat mensen op hun knieën schuld zouden moeten belijden. Het past ons allen ons diep te verootmoedigen voor Gods aangezicht omdat al die mensen ontslagen worden.”

De synode buigt zich over een ingrijpend bezuinigings- en reorganisatievoorstel van een commissie onder leiding van oud-minister Van Dijk. Daarin staat onder meer dat in de komende drie jaar 110 van de 510 arbeidsplaatsen bij de SoW-organisatie moeten verdwijnen. De bezuiniging is nodig omdat de drie kerken bij ongewijzigd beleid in 2007 zouden uitkomen op een tekort van 9,1 miljoen euro. De commissie verwijt de SoW-leiding „ernstig tekortschieten in bestuurlijk opzicht”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer