Japans zeevoedsel voor Amerikaanse militairen na Fukushima-rel
Amerikaanse legerbases in Japan gaan plaatselijk zeevoedsel aanbieden aan militairen. De Verenigde Staten willen daarmee bondgenoot Japan steunen, zegt de Amerikaanse ambassade. China en Rusland hebben de invoer van Japans zeevoedsel stilgelegd uit onvrede over waterlozingen van de voormalige kerncentrale in Fukushima.
De Amerikaanse ambassadeur Rahm Emanuel noemt dergelijke maatregelen „onrechtvaardig” en „willekeurig”. De Amerikanen willen een signaal afgeven door zelf zeevoedsel te gaan afnemen. De ambassade zegt dat een eerste lading sint-jakobsschelpen dinsdag is afgeleverd bij een winkel op luchtmachtbasis Yokota. Er was in eerste instantie 800 tot 900 kilo besteld. De komende „weken en maanden” volgen meer bestellingen. Ook bemanningsleden van marineschepen in het gebied krijgen vaker Japans zeevoedsel aangeboden.
De kerncentrale in Fukushima liep in 2011 zware schade op door een zware aardbeving en een tsunami. Er was veel water nodig om de reactoren daarna te koelen. Japan begon eerder dit jaar met het lozen van dat koelwater in zee en zorgde daarmee voor onrust in de regio. Het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft het Japanse plan goedgekeurd en zegt dat het aan internationale veiligheidsnormen voldoet.
Japan behoort tot de belangrijkste Aziatische bondgenoten van de Verenigde Staten. Die hebben vele duizenden militairen gelegerd in het land.