Russische wetenschapper krijgt 12 jaar voor lekken naar Nederland
De Russische wetenschapper Anatoli Goebanov is veroordeeld tot twaalf jaar in een strafkolonie voor verraad. Volgens onder meer het Belarussische oppositiekanaal Nexta en de Russische nieuwssite Russian Free Press wordt de natuurkundige ervan beschuldigd geheime informatie naar Nederland te hebben gelekt. Het Russische staatspersbureau TASS spreekt van een niet-gespecificeerd Europees land.
De 66-jarige Goebanov werd in 2020 opgepakt voor het doorspelen van vertrouwelijke documenten over de Russische luchtvaartindustrie. Hij werkte aan een natuurkundig instituut in Moskou en is gespecialiseerd in de aerodynamica van vliegtuigen. TASS schrijft dat Goebanov gedeeltelijk zijn schuld zou hebben toegegeven tijdens de zaak, maar dat hij dat later weer introk omdat zijn advocaat vond dat hij misleid was tijdens het verhoor.
In juni kreeg Goebanovs collega Valeri Goloebkin ook al twaalf jaar strafkolonie opgelegd voor hetzelfde vergrijp. Volgens Goloebkin had hij opdracht gekregen van Goebanov om informatie te delen met collega-wetenschappers in het kader van het internationale project HEXAFLY-int, schreef Russian Free Press in juni. Dat project wordt gecoördineerd door het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), een onderzoekscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dat gevestigd is in Noordwijk.
Goloebkin zei ook dat er geen staatsgeheimen in de documenten stonden, een bewering die volgens Russian Free Press gedeeld wordt door mensenrechtenactivisten.
Het Russische parlement stemde er in april mee in om de straffen voor verraad te verhogen. Veroordeelden kunnen nu levenslang krijgen. Er lopen nog zaken tegen drie andere raketgeleerden van een instituut uit Siberië. Ook zij zijn aangeklaagd voor verraad.