Schreinemacher pleit voor aanleg buffer kritieke grondstoffen
Net als met olie moet Nederland ook een strategische voorraad kritieke grondstoffen aanleggen. Daarvoor pleitte demissionair minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in een toespraak op de Universiteit Twente.
Nederland is erg afhankelijk van deze soms zeldzame grondstoffen (zoals lithium, kobalt en neodymium) voor zaken als elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen, aldus de bewindsvrouw. Als de bevoorrading hiervan stokt, raakt onze economie al binnen „weken en soms zelfs dagen” in de problemen, aldus Schreinemacher.
Daarbij komt dat een groot deel van de grondstoffen is in handen is van de China. En dat land heeft onlangs de export van bepaalde grondstoffen weer beperkt. Deze afhankelijkheid maakt Nederland kwetsbaar, vindt de minister. Terwijl de komende jaren de vraag naar deze materialen alleen maar zal toenemen.
In de huidige instabiele wereld is het volgens haar niet uit te sluiten dat kritieke grondstoffen vaker zullen worden gebruikt als drukmiddel. „Daarom moeten we een voorraad aanleggen van essentiële grondstoffen zodat we schokken in de bevoorradingsketen kunnen opvangen.”
Andere landen hebben deze stap al genomen, zoals Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zo’n strategische voorraad moet volgens haar vooral betrekking hebben op materialen die gebruikt worden in zaken waarin de Nederlandse industrie uitblinkt, zoals windenergie op zee.