KPN verdient weer meer aan vaste internetaansluitingen
KPN heeft in het derde kwartaal meer klanten binnengehaald en de prijzen verhoogd. Daardoor wist het telecomconcern ook de omzet en de winst verder op te voeren. Voor het eerst sinds tijden kwamen er ook meer klanten voor vaste internetaansluitingen binnen.
In eerdere periodes daalden de inkomsten die KPN haalde uit zijn vaste aansluitingen, maar de uitbreiding van het glasvezelnetwerk van het bedrijf lijkt nu te zorgen voor een ommekeer. De omzet uit aansluitingen aan het glasvezelnetwerk stegen met 12 procent. Alle vaste aansluitingen bij elkaar leverden daarmee bijna 2 procent meer op.
De totale omzet steeg met 3,8 procent tot bijna 1,4 miljard euro. Daarop boekte KPN een nettowinst van 224 miljoen euro, 6,5 procent meer dan een jaar eerder.
Dat was ook te danken aan de komst van meer klanten bij zowel de zakelijke tak als het onderdeel dat particulieren bedient. Zij betaalden in doorsnee ook meer, mede door prijsverhogingen. Zo voerde KPN in juli een prijsverhoging door van in doorsnee 6,4 procent voor zijn internet- en telefoniediensten voor particulieren. Daarnaast waren duurdere databundels voor onbeperkt internetten populairder, wat de inkomsten aanjoeg. Door de prijsverhogingen moest KPN naar eigen zeggen wel wat aan populariteit inboeten bij particuliere klanten.
Naast de kwartaalcijfers maakte KPN ook bekend dat topman Joost Farwerck en andere bestuursleden nog eens vier jaar aanblijven. De raad van commissarissen wil hen op de aandeelhoudersvergadering in april herbenoemen voor een nieuwe termijn.
Onlangs meldden NOS en Nieuwsuur dat er groeiende zorgen zijn over de werkomstandigheden van arbeidsmigranten die in Nederland glasvezelkabels in de grond leggen. Ook zouden er meer incidenten met beschadigde leidingen zijn door de graafwerkzaamheden. KPN heeft de eigen inspecties opgevoerd bij de aanlegwerkzaamheden die aannemers en onderaannemers voor het concern uitvoeren, zegt topman Joost Farwerck daarover in een toelichting op de kwartaalcijfers.
„We gaan langs bij het werk van aannemers, controleren dan bijvoorbeeld of de straat weer dicht is als het donker wordt en kijken ook naar de arbeidsomstandigheden”, zegt Farwerck, die erop wijst dat de eigen controles naast die van de overheid bestaan. „De afspraken die we hebben gemaakt zijn heel duidelijk. Je moet goed omgaan met werknemers en graafschade voorkomen.”