Amerikaanse roman: De ander loslaten of voor elkaar vechten
Nog niet zo heel lang geleden gold er in bepaalde staten van Amerika een verbod op een huwelijk tussen twee mensen van verschillende rassen. De Amerikaanse schrijfster Amanda Wen laat dit historische gegeven meespelen in haar nieuwe roman ”Het vergeten lied”.
Rosie, een dementerende oma, is een van de hoofdpersonen. In haar heldere momenten vraagt ze naar een zekere Ephraim. Kleindochter Lauren gaat op zoek naar hem, en komt uit bij een jaarboek uit Rosies middelbareschooltijd. Ephraim blijkt een zwarte jongen te zijn. Leeft hij nog? En wat was zijn relatie tot Rosie?
Lauren zelf is een kooktalent. Ze blogt over gezond biologisch voedsel, en wordt om die reden uitgenodigd voor een tv-programma over koken. Daardoor komt ze weer in contact met haar jeugdvriend. Zijn ze in staat om deze keer wel een gezonde relatie te beginnen, of staan oude worstelingen nog in de weg?
”Het vergeten lied” is een roman vol afwisseling van verhaallijnen. Dan weer is Rosie aan het woord, dan weer Lauren. Beide verhalen laten zien dat echte liefde iets kost. Opoffering door de ander los te laten of strijd om helemaal voor elkaar te gaan. Hoewel het verhaal is geromantiseerd met zoetige hartstocht, zit er ook een Bijbelse boodschap in. „Als God ons voor iets roept, geeft Hij ons ook het vermogen om het te doen en alles wat we nodig hebben. Door Hem leeft er een kracht in ons die sterker is dan waar we ook mee geconfronteerd worden.” Deze waarheid moeten alle hoofdpersonen zich eigen maken.
Boekgegevens
”Het vergeten lied”, Amanda Wen; uitg. KokBoekencentrum; 318 blz.; € 22,99