Pand gemeente slurpt energie
Zo’n duizend panden in Nederland die in bezit zijn van gemeenten slurpen energie. Ze hebben het energielabel E, F of G.
Het gaat dan onder meer om scholen, zwembaden, gemeentehuizen en culturele centra. Alle gebouwen bij elkaar vormen meer dan een kwart van al het maatschappelijk vastgoed in gemeentelijk eigendom met een energielabel. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Republiq die het AD heeft geanalyseerd en deze dinsdag naar buiten heeft gebracht. Ter vergelijking: uit een inventarisatie van dezelfde krant bleek afgelopen zomer dat van de huizen ongeveer 9 procent energielabel E, F of G heeft.
De gebouwen met zo’n hoog energielabel leiden niet alleen tot veel CO2-uitstoot; ze drukken ook zwaar op de begroting van de gemeente zelf, al naar gelang de gasprijs die lokale overheden hebben vastgelegd. Maar ook scholen, sportclubs en andere instanties die de gebouwen gebruiken zijn soms veel geld kwijt aan het energieverbruik.
Vruchten
Voor alle kantoren, ook die van gemeenten, geldt dat ze dit jaar minimaal energielabel C moeten hebben. Voor bijvoorbeeld een school of zwembad geldt die verplichting niet. Die instellingen moeten alleen laten zien welk energielabel ze hebben op het moment dat ze worden verkocht, verhuurd of opgeleverd.
Verduurzaming vindt wel plaats, maar gaat langzaam. Dat komt onder meer komen doordat gemeenten vaker dan particulieren monumenten in hun bezit hebben, zegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen het AD. Die panden zijn lastiger te isoleren en van zonnepanelen te voorzien. Ook zouden gemeenten te weinig de vruchten plukken van vergroening: ze moeten er wel voor betalen, maar de gebruikers van de panden plukken er de vruchten van doordat hun energiekosten afnemen.
De verschillen tussen gemeenten zijn overigens groot. Zo doet Hilversum het relatief goed. Die gemeente heeft zeventien panden in bezit. Daarvan hebben tien het label A of B. Van nog eens twee panden in die gemeente is het label niet bekend. In heel Nederland staan zo’n duizend gebouwen waarvan de gemeente geen weet heeft welk energielabel geldt.
Een gemeente als Staphorst doet het minder goed: 6 van de 8 gemeenten hebben daar energielabel E, F of G. Slechts één pand binnen die gemeente zou label A of B hebben.