Ziekenhuis Khartoem zit zonder medicijnen
Artsen zonder Grenzen (AzG) kan geen chirurgische ingrepen meer uitvoeren in het Bashair Teaching Hospital in de Sudanese hoofdstad Khartoem. Militaire autoriteiten blokkeren het vervoer van chirurgisch materiaal. Levensreddende operaties zoals traumachirurgie kunnen daardoor niet langer doorgaan.
„Sinds half mei heeft de spoedeisende hulp van het ziekenhuis bijna 5000 patiënten ontvangen en heeft het chirurgisch team van AzG meer dan 3000 chirurgische ingrepen uitgevoerd. De nood is enorm”, zegt Shazeer Majeed van AzG. „Doordat de toevoer van medicijnen en andere benodigdheden geblokkeerd is, worden mensen beroofd van de zorg die ze zo hard nodig hebben.”
Sudan wordt verscheurd door een aanhoudend conflict tussen de aanvoerders van het reguliere leger en de Rapid Support Forces (RSF).
Geen toestemming
Sinds 8 september geven de militaire autoriteiten Artsen zonder Grenzen geen toestemming meer om nieuwe chirurgische voorraden vanuit opslagplaatsen in Wad Madani naar ziekenhuizen in het zuiden van Khartoem te brengen. En de chirurgische voorraden van AzG in het Bashairziekenhuis, waar AzG medische ondersteuning biedt, zijn intussen dus opgebruikt.
„We hebben geen andere keuze dan onze steun aan chirurgische activiteiten op te schorten en ons chirurgisch team tijdelijk terug te trekken”, stelde Michiel Hofman, operationeel coördinator voor Sudan, deze week. „We kunnen onze medische teams niet vragen om te blijven als ze geen levensreddende zorg meer kunnen bieden, zoals ze medisch verplicht zijn te doen.”
Artsen zonder Grenzen zal steun blijven geven aan de kraamzorg, de spoedeisende hulp en poliklinische zorg in het Bashairziekenhuis. De organisatie blijft ook aanwezig in drie andere grote ziekenhuizen in Khartoem en Omdurman, al zijn ook hier de voorraden aan het opraken
Sudan is het toneel van de grootste ontheemdencrisis ter wereld. Zes maanden nadat een machtsstrijd losbarstte tussen het reguliere leger en de milities van de Rapid Support Forces zijn meer dan 7 miljoen mensen op de vlucht binnen de grenzen van hun eigen land.
Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn sinds april, toen het geweld losbarstte in de hoofdstad Khartoem, meer dan 4,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Voor die escalatie waren al veel Sudanezen op de vlucht in eigen land vanwege droogte, aanhoudende economische problemen en reeds bestaande conflicten. In totaal heeft momenteel meer dan één op de zes Sudanezen huis en haard verlaten.