Economie

Valess van Campina is vlees noch vis

Het nieuwe zuivelproduct van Campina is vlees noch vis. Toch gaat Valess daarvoor door. De filetjes doen na een paar happen nog het meest denken aan een stukje kip. Maar de vleesvervanger bestaat echt uit twee glazen magere melk en wat natuurlijke voedingsvezels.

4 February 2005 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:11
AMSTERDAM – Campina heeft donderdag een nieuwe generatie vleesvervanger geïntroduceerd op basis van zuivel. Het product Valess, dat onder de noemer vleeszuivel vanaf maandag in de supermarkt ligt, wordt bereid uit magere melk en natuurlijke voedingsvez
AMSTERDAM – Campina heeft donderdag een nieuwe generatie vleesvervanger geïntroduceerd op basis van zuivel. Het product Valess, dat onder de noemer vleeszuivel vanaf maandag in de supermarkt ligt, wordt bereid uit magere melk en natuurlijke voedingsvez

Gezond én lekker eten blijft voor veel mensen een probleem. Veel en lekker lukt beter. En het moet vooral snel op tafel staan. Gevolg: overgewicht bij de helft van de Nederlandse volwassenen en bij 14 procent van de kinderen. Met alle gevolgen van dien.

Het besef dat het gezonder moet, is er wel. Maar hoe? Campina ondervroeg bijna duizend vleeseters. In meer dan 80 procent van de gevallen zeggen de respondenten dat het wat vlees betreft wel wat minder zou kunnen. Campina-marketeer Paul Houtepen: „Het probleem is dat een goed alternatief lijkt te ontbreken. Het imago van plantaardige vleesvervangers laat te wensen over.”

Vis, dat bewezen gezonder is dan vlees, komt de laatste jaren vaker op het menu voor, maar is doorgaans een stuk duurder. Waarom niet geprobeerd om met zuivel het vleesschap te bestormen, zo redeneert Campina. Het gezondheidsaspect van zuivel staat als een huis, de omvang van de vleesmarkt is enorm (10 procent van elke euro in de supermarkt en speciaalzaak wordt aan vlees uitgegeven) en een vleesvervanger kannibaliseert de eigen zuivelproducten niet.

Bovendien kan de boer er beter van worden. „Wij brengen melk tot meer waarde”, aldus Campina-divisiemanager Wim van den Heuvel. Eerder deed Campina dat al met vernieuwingen zoals Calcium+ voor het verstevigen van de botten, Vifit voor de darmflora, en nul procent vet-melk.

Valess is er in zes varianten, onder andere als filets (gepaneerd en mediterraan), roerbakblokjes en mini’s. De smaak is hartig, de lapjes zullen in het schap niet van de echte vleesvarianten te onderscheiden zijn en ook de ”bite” is vertrouwd. ”Neem jezelf lekker in de maling”, is een van de reclameslogans.

Het moet ook goed, weten ze bij Campina. Een laag vetgehalte (4 tot 9 procent), calciumrijk, weinig koolhydraten, cholesterolvrij, minder calorieën en geen kleur- en geurstoffen zijn prima verkoopargumenten. Maar de hedendaagse consument wil niet terug naar wat trendwatcher Anneke Ammerlaan donderdag bij de presentatie van Valess „calvinistische soberheid” noemde. „Dat was afzien. Mensen willen niet inboeten aan gemak, en het eten moet lekker zijn.”

Voedingsdeskundige Ineke Volkers, woordvoerster van het Voedingscentrum, is kritisch. „Valess is een mooi product, maar gaat door voor vleesvervanger. Toch bevat het product geen ijzer.” Vlees is juist de grootste leverancier van ijzer. „Zodra dat te veel wordt vervangen, moet je een alternatief hebben, zoals peulvruchten, tahoe, tempeh, eieren en noten.” Volkers ziet niet in wat er tegen het eten van mager vlees is.

Valess wordt allereerst op de Néderlandse markt gebracht en zal vanaf maandag in de meeste supermarkten te koop zijn. Campina wil met het product volgend jaar ook de grens over. Het zuivelconcern zegt niet hoe groot de investering in de noviteit is geweest, maar Valess zou na 1,5 jaar moeten gaan bijdragen aan de melkprijs. De adviesprijs voor twee filets (twee keer 80 gram) is 2,19 euro. „Dat is goedkoper dan karbonade, kipfilet of gehakt”, stelt de Campina-top.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer