Buitenland

Al-Sistani gaat aan kop in Irak

De Iraakse kiesraad heeft donderdag voor zes van de achttien provincies van Irak de eerste tussenuitslagen bekendgemaakt van de verkiezingen die afgelopen zondag zijn gehouden. De Verenigde Iraakse Alliantie, de belangrijkste sjiitische groepering, die de goedkeuring geniet van grootayatollah Ali al-Sistani, gaat zoals verwacht aan de leiding, gevolgd door de lijst aangevoerd door premier Ayad Allawi.

Buitenlandredactie
4 February 2005 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:11

De voorlopige uitslagen betreffen de provincies Bagdad, Dhi Qar, Muthanna, Qadisiyah, Najaf en Karbala, gebieden die overwegend door sjiieten worden bewoond. De percentages getelde stemmen varieerden van 25 procent in Bagdad tot 70 procent in de dunbevolkte provincie Muthanna.

Van de 1,6 miljoen stemmen die zijn geteld, gingen er 1,1 miljoen naar de Alliantie en ruim 360.500 naar de lijst van Allawi. Volgens de kiesraad gaat het om de resultaten van 10 procent van de stembureaus in het land. De raad herhaalde dat het een week tot tien dagen na de verkiezingen kon duren voordat alle stemmen geteld zouden zijn.

De lijst van de Alliantie droeg de goedkeuring van grootayatollah Ali al-Sistani, de belangrijkste sjiitische leider in Irak. Sjiieten, die 60 procent van de bevolking van 26 miljoen uitmaken, waren zondag in groten getale naar de stembus gekomen om een eind te maken aan jarenlange politieke onderdrukking door de soennitische Arabische machthebbers in Irak. In soennitische gebieden zou vrijwel niet zijn gestemd.

Ook van acht van de elf landen waar Irakezen in het buitenland hebben gestemd zijn voorlopige uitslagen bekendgemaakt. De Koerdische lijst ging aan de leiding in Frankrijk en Groot-Brittannië, de Alliantie in de Verenigde Arabische Emiraten, Australië, Iran, Jordanië en de Verenigde Staten en de lijst van Allawi in Syrië.

De kiesraad zei donderdag drie juristen naar Mosul te hebben gestuurd om meldingen over onregelmatigheden bij de verkiezingen daar en in de omliggende provincie Ninevah te onderzoeken. Vertegenwoordigers van de raad waren vaag over de aard van de klachten, maar het zou gaan om stembureaus waar de stembiljetten op waren, verwarring over de locatie van stemlokalen en militaire operaties. Sommige stemlokalen in Mosul gingen niet open en bij andere konden geen stembiljetten worden afgeleverd, zei woordvoerder Safwat Rasheed.

Aan de periode van betrekkelijke rust na de verkiezingen in Irak is een bloedig einde gekomen. Opstandelingen hervatten hun geweldscampagne met een reeks aanslagen, waarbij sinds woensdagavond volgens Amerikaanse en Iraakse bronnen minstens 28 doden zijn gevallen, onder wie twee Amerikaanse mariniers.

In het noorden van Irak lieten rebellen een eenheid Iraakse militairen in een hinderlaag lopen, waarbij twaalf soldaten werden gedood. De Iraakse troepen waren in een busje op weg naar Kirkuk om er olieboorinstallaties te bewaken. Zij werden aangevallen in de buurt van het dorp Zab, 65 kilometer ten zuidwesten van Kirkuk, aldus een Iraakse legerwoordvoerder.

Vijf Iraakse politieagenten en een majoor van de nationale garde kwamen om bij een aanval op een konvooi bij Bagdad. In Ramadi werden de met kogels doorzeefde lijken van twee mannen in burgerkleding gevonden. Bij de lichamen was een briefje achtergelaten waarin stond dat het ging om leden van de nationale garde. In het centrum van Baqouba beschoten rebellen een auto met zeven Irakezen die op weg waren naar hun werk op een Amerikaanse legerbasis ten noorden van de stad. Twee kwamen om het leven en vier raakten gewond. Een Iraakse soldaat werd doodgeschoten toen hij zijn huis in Bagdad verliet.

Bij een mortieraanval op een Amerikaanse basis in Tal Afar ten westen van Mosul kwamen woensdagavond twee burgers om en raakten er twee gewond. Ook woensdagavond werden een politieman gedood en twee verwond bij een overval op een politiebureau in Samawah, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Bij Samawah zijn Japanse en Nederlandse militairen gelegerd.

De twee Amerikaanse mariniers sneuvelden woensdag bij gevechten in de provincie Anbar, waar ook de verzetsbolwerken Fallujah, Ramadi en Qaim liggen. De gouverneur van de provincie, Fassal Qaoud al-Namrawi, ontkwam donderdag aan een aanslag op zijn leven toen een langs de kant van de weg verstopte bom ontplofte vlak nadat hij met zijn auto was gepasseerd op weg naar zijn werk in Ramadi. Een voorbijgangster raakte gewond toen Al-Namrawi’s lijfwachten na de explosie om zich heen begonnen te schieten.

De Koerdische politicus Jalal Talabani heeft donderdag gezegd dat hij president of premier wil worden als de nieuwe Nationale Vergadering van Irak bijeenkomt. Talabani, de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan, deed de aankondiging op een gezamenlijke persconferentie met de leider van de andere grote Koerdische partij, Massoud Barzani.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer