Economienatuur en milieu

Natuurorganisaties passen ”cursus boertje pesten” aan

Natuur- en milieufederatie Noord-Holland en Natuurmonumenten wilden burgers uitleggen hoe ze „via juridische middelen” kunnen helpen bij de „gezamenlijke strijd” voor een „natuurrijkere” provincie. Na kritiek is het programma aangepast.

18 October 2023 18:57Gewijzigd op 18 October 2023 19:11
Koeien in droogmakerij de Beemster.  beeld ANP, Koen Suyk
Koeien in droogmakerij de Beemster.  beeld ANP, Koen Suyk

De oorspronkelijke aankondiging van de online masterclass op 2 november ging via whatsapp-groepen rond onder boeren. Er werd ook driftig over getwitterd. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vond het zelfs tijd om zijn lidmaatschap van Natuurmonumenten op te zeggen.

19756485.JPG
Sijas Akkerman. beeld Natuur- en milieufederatie Noord-Holland

De directeur van de Natuur- en milieufederatie Noord-Holland, Sijas Akkerman, zei dinsdag dat het programma inmiddels is aangepast. In de uitnodiging zijn passages over het voeren van procedures geschrapt. Ook komt er een extra spreker die ingaat op mogelijkheden voor inspraak in gebiedsprocessen.

U noemt de nieuwe aankondiging op uw website een rectificatie. Waarom?

„Boeren dachten dat we erop uit waren om hen juridisch aan te pakken. Dat is helemaal niet de bedoeling. De oorspronkelijke tekst kwam nogal strijdvaardig over. Daar was bij ons intern helaas niet goed over nagedacht.”

Agrariërs bestempelden de bijeenkomst als ”een cursus boertje pesten”. Wat vindt u daarvan?

„Ik begrijp dat het heel gevoelig ligt. Maar als je ons kent weet je dat wij geen rechtszaken tegen boeren voeren. Wij willen in deze masterclass uitleggen hoe de stikstofregelgeving in elkaar zit. Die is heel ingewikkeld. We gaan onze leden juist oproepen om proactief mee te denken in de gebiedsprocessen. Bijvoorbeeld door aan te schuiven bij de gebiedstafels. Inwoners hebben misschien hele goede ideeën.”

In uw beleidsplan 2019-2015 schrijft u dat u ”een constructieve gespreksparter” wilt zijn en boeren en burgers met elkaar in contact wilt brengen. Heeft dat streven door deze kwestie schade opgelopen?

„Ik vind het heel vervelend. Goed contact tussen burgers en boeren is juist de enige manier om de grote uitdaging waar we voor staan het hoofd te bieden. Wij werken veel samen met boeren. Ik denk aan voedselbossen, ons project ”Boer & buur met natuur” en de ondersteuning die wij geven aan natuurinclusief boeren. We vinden het wel belangrijk dat de stikstofuitstoot snel naar beneden gaat, zowel in de landbouw als in de industrie. Ik hoop dat boeren daar voor openstaan.”

Sluit u juridische acties nu uit?

„Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we participeren in gebiedsprocessen en dan aan het eind van de rit alsnog een rechtszaak beginnen. Dat gaan we niet doen. Maar waar het om andere zaken gaat die echt niet kloppen, zullen we niet aarzelen.”

Zoals?

„Ik denk aan Schiphol, dat via extern salderen zijn natuurvergunning op orde wil krijgen. Wij vinden dat vrijkomende stikstofruimte in principe in de gebiedsprocessen beschikbaar moet komen en dat daar besloten moet worden hoe die ruimte verdeeld wordt. Het kan niet zo zijn dat degenen met de diepste zakken maar gewoon door kunnen gaan met vervuiling.

Ik denk ook aan de voorgenomen bouw van een hotel in Bergen, in een Natura 2000-gebied. Maar voordat we rechtszaken starten, kiezen we voor overleg. Meestal komen we daarmee al een heel eind.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer